Chinees nieuwjaar in gevangenis voor bisschoppen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Bisschop Julius Jia Zhiguo, ondergrondse bisschop van Zhengding (Hebei), moet het Chinese Nieuwjaar in afzondering doorbrengen.
china_vescovo_jia_zhiguo-200-x-197

Bisschop Julius Jia Zhiguo, ondergrondse bisschop van Zhengding (Hebei), moet het Chinese Nieuwjaar in afzondering doorbrengen.

Twee andere ondergrondse bisschoppen worden eveneens door de politie in isolement gehouden op onbekende lokaties. Ook zij zullen morgen tijdens de festiviteiten rond nieuwjaar alleen zijn.

In de tussentijd heeft de politie in de Zhengding regio de afgelopen weken twee priesters van het bisdom vrijgelaten: pastoor Hu Baoguo, vicaris-generaal, op 29 januari, en pastoor Ma Hong’en op 6 januari. Ondergrondse priesters worden vaak onderworpen aan perioden van gevangenschap om hen te dwingen zich aan te sluiten bij de Patriottische Vereniging, de staatsinstelling die een nationale katholieke kerk wil oprichten, los van Rome.

De afgelopen maanden heeft de familie van bisschop Jia, en vooral zijn neef, samen met lekenleiders van het bisdom voortdurend de leiders van het Bureau voor Religieuze Zaken verzocht de bisschop voor de eindejaarsfeesten vrij te laten. Deze festiviteiten vormen een belangrijke gebeurtenis voor gezinnen om samen te komen. Vandaag werd echter bevestigd dat de bisschop in hechtenis zal blijven.

Katholieken van Zhengding en het dorp Wuqiu, alwaar de kathedraal is gelegen, blijven "bidden voor zijn vrijlating en terugkeer naar het pastorale werk". Volgens bronnen van AsiaNews is "mgr. Jia in goede gezondheid en is zijn geest helder". De neef van de prelaat mocht zijn oom bezoeken eind januari.

Tijdens zijn detentie werd bisschop Jia toegestaan de Mis alleen te vieren en het compendium van de brief van de paus aan de Chinese katholieken te lezen, die werd uitgegeven in mei 2009. Een paar agenten die zijn belast met het toezicht houden op bisschop Jia" kathedraal, zijn alleen aanwezig op zondag. De bisschop was ook afwezig bij de herdenkingsmis een jaar na de dood van zijn oom, pastoor Joseph Jia Fuqin, die stierf op 26 december 2009.

Bisschop Jia Zhiguo werd gearresteerd op 30 maart 2009, tijdens een geheime ontmoeting met de Vaticaanse Commissie voor China. Aan het einde van de bijeenkomst liet het Vaticaan een verklaring uitgaan die vroeg om zijn vrijlating. Evenals bisschop Jia, verblijven twee andere bisschoppen in bewaring op onbekende locaties.

De eerste is bisschop James Su Zhimin (diocees van Baoding, Hebei), 75 jaar oud. Hij werd in 1996 gearresteerd. In november 2003 werd hij gesignaleerd in een door de politie gecontroleerd ziekenhuis in Baoding, waar hij behandelingen onderging voor het hart en de ogen. Maar na een paar dagen verdween hij weer. De tweede is de 86-jarige mgr. Cosma Shi Enxiang van het diocees Yixian, Hebei, die werd gearresteerd op 13 april 2001. Mgr. Shi, die tot bisschop werd gewijd in 1982, heeft in totaal 30 jaar in de gevangenis doorgebracht.

De voorlaatste keer dat hij werd gearresteerd was december 1990. Hij werd vrijgelaten in 1993 en leefde sindsdien in gedwongen afzondering tot zijn laatste arrestatie.

Bronnen van AsiaNews melden verder dat er een aantal ondergrondse priesters in de gevangenis zitten, en enkele andere ondergrondse bisschoppen in isolement verblijven.