China wil meer controle over de pers

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Chinese overheidsinstantie voor pers en publicatie heeft een nog strengere censuur aangekondigd op de gedrukte pers "om de waarheid te beschermen."
xinhua-200-x-135

De Chinese overheidsinstantie voor pers en publicatie heeft een nog strengere censuur aangekondigd op de gedrukte pers "om de waarheid te beschermen."

Volgens de instantie heeft het de afgelopen anderhalf jaar zes keer een krant moeten censureren wegens het verspreiden van valse, onvoldoende geverifieerde berichtgeving. Krantenredacties hebben allemaal een circulaire ontvangen waarin staat hoe feiten gecheckt moeten worden. Zij mogen nooit werk geven aan degenen die nieuws "bedenken". Ook moeten redacteuren regelmatig bijgeschoold worden over de journalistieke normen.

Zij die beslissen over plaatsing zullen meer dan ooit verantwoordelijk worden gehouden voor "vals nieuws" en zullen "publiek excuses" moeten aan bieden. Bij overtreding kunnen ook boetes of verschijningsverboden worden opgelegd. Er zal een lijst van "foute" kranten worden opgesteld en degenen die "vals nieuws" verspreiden kunnen een beroepsverbod opgelegd krijgen.

Als voorbeeld wordt de Beijing Times genoemd, die had gemeld dat de Chinese handelsbank meer dan tien miljard Hong Kong dollars had verloren aan slechte investeringen. De berichtgeving veroorzaakte paniek onder beleggers en een enorme koersval op de beurs.

De overheid wil met de nieuwe maatregelen de geloofwaardigheid van de pers garanderen en sociale problemen voorkomen.

Volgens analisten gaat de intensivering van de censuur ten koste van de persvrijheid. Nu al is het verboden om af te wijken van de berichtgeving van de officiële persbureaus, zelfs bij natuurrampen, ongevallen, problemen in de gezondheidszorg en bij sociale onrust.

In het kader van de Olympische Spelen was het verboden het land negatief af te schilderen, zoals over de ernstige milieuproblemen en de reeks voedselschandalen. Vorig jaar mei werd het journalisten verboden nog langer over de aardbevingsramp in Sichuan te berichten, nadat de boze protesten van radeloze ouders in het nieuws was gekomen.

Bron: KN/AsiaNews