China wijdt bisschop met toestemming Vaticaan

donderdag, 20 augustus 2015
Nieuws
In China zal woensdag voor het eerst sinds lange tijd weer een katholieke bisschop gewijd worden met toestemming van het Vaticaan. De 47-jarige priester Peter Luo Xuegang zal bisschop-coadjutor van het bisdom Yibin in de provincie Sichuan worden.
20111121China01

In China zal woensdag voor het eerst sinds lange tijd weer een katholieke bisschop gewijd worden met toestemming van het Vaticaan. De 47-jarige priester Peter Luo Xuegang zal bisschop-coadjutor van het bisdom Yibin in de provincie Sichuan worden. Dat heeft de Franse nieuwsdienst ***Eglises d"Asie*** gemeld. Daarmee heeft de nieuwe bisschop het recht de 95-jarige bisschop John Chen Shizhong op te volgen, die in 1995 eveneens met toestemming van het Vaticaan tot bisschop gewijd werd.

 

Dit jaar zijn er in China enkele bisschopswijdingen geweest waarvoor Rome geen toestemming gaf. Het Vaticaan verklaarde toen dat de betreffende personen daarmee automatische geëxcommuniceerd waren. Volgens de Franse nieuwsdienst dreigen er ondanks de toestemming van het Vaticaan ook bij de aankomende bisschopswijding problemen te ontstaan. De bedoeling van de Chinezen is namelijk dat een afgelopen zomer geëxcommuniceerde bisschop de ceremonie moet leiden. Ongeveer 13 miljoen inwoners van de Volksrepubliek China zijn katholiek, de overheid zegt echter dat het er maar 6 miljoen zijn. Als kleine minderheid hebben de katholieken met rond 100 bisdommen in het hele land functionerende kerkstructuren. Grote bijzonderheid van het Chinese katholicisme is dat ze in twee groepen verdeeld zijn: naast de door het regime gecontroleerde en toegelaten Patriottische Vereniging is er de zogenaamde ondergrondse Kerk die in gemeenschap leeft met de paus. (KNA)

 

bron: KNA

 

Foto: rkk