China: Vervolgde bisschop overleden

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Mgr. James Lin Xili, de ondergrondse bisschop van Wenzhou, China, is op 91-jarige leeftijd overleden. Hoewel hij ernstig ziek en bedlegerig was, bleef hij tot zijn dood onder politietoezicht, meldt AsiaNews.
china-lin-xili-200-x-209

Mgr. James Lin Xili, de ondergrondse bisschop van Wenzhou, China, is op 91-jarige leeftijd overleden. Hoewel hij ernstig ziek en bedlegerig was, bleef hij tot zijn dood onder politietoezicht, meldt AsiaNews.

Zaterdag wordt de bisschop in Yueqing begraven. Het is niet duidelijk hoe hij ter aarde zal worden besteld, als bisschop of als priester. De autoriteiten hebben de bisschopsbenoeming van James Lin Xili nooit officieel erkend. Toen hij in 2004 zijn zestigjarig priesterfeest vierde, werd hem verboden de tekenen van zijn bisschoppelijke waardigheid te dragen.

Volgens persbureau UCAN heeft de Chinese politie een katholieke website afgesloten waarop een in memoriam en een condoleanceregister voor de bisschop was geplaatst.

Bekend is dat de plaatselijke autoriteiten bang dat mgr. Lin op 1 oktober zou worden begraven, de zestigste verjaardag van de Volksrepubliek China. Dat zou een probleem hebben opgeleverd voor de veiligheidsdiensten, die voor het jubileum in opperste staat van paraatheid waren gebracht.

Voor de uitvaart worden duizenden Chinezen verwacht, ook uit het buitenland.

‘Misdadiger’

Mgr. Lin Xili werd op 19 oktober 1918 geboren in Yueqing. Hij werd in 1944 priester gewijd en studeerde in 1948 af aan de katholieke universiteit van Beijing. Tot aan de communistische machtsovername was hij werkzaam in de zielzorg.

In 1955 werd Lin gearresteerd wegens "contrarevolutionaire misdaden". Hij werd tot zestien jaar dwangarbeid veroordeeld waar hij werkte als schoenmaker. Hij werd vrijgelaten in 1971. Na de dood van Mao bleef hij in de zielzorg werkzaam en herstelde hij vele kerken die tijdens de Culturele Revolutie waren verwoest. Hij bouwde een van de meest levenskrachtige geloofsgemeenschappen van China op. In 1992 werd hij in het geheim bisschop gewijd van Wenzhou. Zijn kudde bleef groeien en telt momenteel meer dan 100.000 gelovigen.

Spanning en verzoening

De onbalans tussen de ondergrondse en officiële Kerk, die slechts enkele tienduizenden gelovigen telt, heeft in het verleden tot spanningen tussen beide gemeenschappen geleid. Maar de laatste tijd, vooral na de brief van paus Benedictus XVI aan de katholieke van China, hebben de gemeenschappen zich grotendeels verzoend.

Die verzoening kwam in zekere zin tot stand door de arrestatie van de bisschop in 1999. Tot verontwaardiging van alle gelovigen was mgr. Lin vanaf 2003 onder huisarrest geplaatst. Hij kreeg steeds meer last van Alzheimer en verloor regelmatig het bewustzijn. Ondanks zijn slechte gezondheidstoestand bleef hij tot aan zijn dood onder strenge politiebewaking.

Bron: KN/AsiaNews