China verbiedt toeristische reizen naar Vaticaan

donderdag, 23 november 2017
Nieuws
De Chinese communistische partij heeft reisbureaus opdracht gegeven alle geplande bezoeken aan de St.-Pieter en het Vaticaan af te zeggen. Als officiële reden wordt opgegeven dat er geen diplomatieke banden zijn tussen beide staten.
14205665081961_700

Tegenover Radio Free Asia hebben verschillende reisbureaus bevestigd dat zij vorige week opdracht hebben gekregen alle geplande bezoeken aan het hart van het christendom af te zeggen. Ook AsiaNews kreeg het verbod bevestigd. Wel wordt getwijfeld of het verbod zal worden nageleefd. Ieder reisbureau dat deze bestemmingen toch aanbiedt kan een boete tegemoet zien van bijna 40.000 euro.

Iedereen wil naar de St.-Pieter
Het aantal Chinese toeristen dat Italië bezoekt is de afgelopen jaren explosief gestegen. “Alle Chinezen die naar Italië reizen komen voor het Vaticaan, de Sint Pieter en de Vaticaanse Musea”, aldus woordvoerders in de reisbranche. Onder de toeristen uit China zijn zowel nieuwsgierige jonge mensen als christenen die de gelegenheid aangrijpen om er een pelgrimstocht naar de graven van de apostelen van te maken.

Dialoog
De hervatting van de dialoog tussen China en de Heilige Stoel heeft de stroom toeristen alleen maar doen groeien. Paus Franciscus zelf laat tijdens audiënties geen gelegenheid voorbijgaan om met Chinezen persoonlijk te groeten en met hen op de foto te gaan. De aanwezigheid van Chinezen is zo groot dat verschillende groeperingen, zowel katholieke als protestantse, pamfletten in het Chinees uitdelen waarin de geschiedenis van de Kerk, de St.-Pieter en het christelijk geloof worden uitgelegd, compleet met tijden van vieringen en bijeenkomsten. Mogelijk is het verbod ingegeven door deze pogingen toeristen te evangeliseren, die in den vreemde meer vrijheid hebben om te praten en na te denken.

Partijtop
Volgens Radio Free Asia is het verbod uitgevaardigd op grond van het ontbreken van diplomatieke banden tussen China en het Vaticaan. Het zou ook niet afkomstig zijn van de Chinese regering, maar van de top van de communistische partij. Opmerkelijk is dat dinsdag in de Vaticaanse perszaal gezamenlijke kunsttentoonstellingen werden aangekondigd die tegelijkertijd in de Vaticaanse Musea en het voormalige keizerlijke paleis in Beijing zullen worden gehouden. Die zouden in maart volgend jaar worden geopend. Volgens waarnemers wil China het Vaticaan met deze vorm van economische boycot dwingen zich te voegen naar de voorwaarden die China stelt voor diplomatieke banden. Het Vaticaan moet eerst zijn diplomatieke relaties met Taiwan verbreken en mag zich niet meer bemoeien met interne zaken, oftewel bisschopsbenoemingen.

China deed iets dergelijks ten aanzien van Zuid-Korea toen het land akkoord ging met de installatie van het Amerikaanse anti-raketschild THAAD. Chinese toeristen mochten niet meer naar Zuid-Korea en Koreaanse winkels in China werden geboycot. Volgens AsiaNews suggereert de boycot van het Vaticaan een obsessief verlangen van de partij om de Chinese burgers zelfs in het buitenland te willen controleren. Een Chinese touroperator noemde het verbod al volkomen belachelijk en onhaalbaar om miljoenen mensen in den vreemde te willen controleren. “Vooral jonge mensen, die meer vrijheid eisen dan hun ouders ooit hadden.”

Xi in plaats van Jezus
Bij het laatste Volkscongres in oktober, kondigde de partij aan meer greep te willen hebben op kerken en religieuze gemeenschappen. Eerder deze maand werd bekend dat in de zuidelijke provincie Jiangxi arme christenen alleen voor hulp in aanmerking komen als ze afbeeldingen van Jezus en andere religieuze voorwerpen inruilen voor die van partijleider Xi Jinping. Zo wil de overheid “het geloof in de partij herstellen”.

Bron: Katholiek Nieuwsblad/AsiaNews