China trekt bisschopsbenoeming in

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De door het regime gecontroleerde Chinese Bisschop- penconferentie (BCCCC) heeft de benoeming inge- trokken van Mgr. Thaddeus Ma Daqin als Bisschop-coadjutor...
20121210_China1

De door het regime gecontroleerde Chinese Bisschoppenconferentie (BCCCC) heeft de benoeming ingetrokken van Mgr. Thaddeus Ma Daqin als Bisschop-coadjutor van Shanghai. Dat meldt UcaNews op basis van Kerkelijke bronnen.

 

De Heilige Stoel benoemde Ma Daqin tot Hulpbisschop van Shanghai. Bij zijn wijding op 7 juli nam hij als eerste Bisschop in het openbaar afstand van de Chinees Patriottische Vereniging (CCPA) zoals de door het regime gecontroleerde Katholieke Kerk officieel heet.

Sindsdien is de Bisschop in "retraite" in het seminarie in Sheshan, een voorstad van Shanghai. Dat betekent dat hij feitelijk odner huisarrest staat.

De BCCCC, die niet wordt erkend door het Vaticaan, heeft ook besloten dat in de toekomst "een eed van trouw is vereist bij alle bisschopswijdingen", aldus een anonieme bron in Shanghai. Aan wie de eed moet worden afgelegd is niet duidelijk.

Het Bisdom heeft Bisschop Ma bovendien voor twee jaar als priester geschorst. Ook zijn functies als deken van Pudong en als pastoor van Onze-Lieve-Vrouw van de Lourdeskerk in Tangmuqiao zijn ingetrokken.

"Het betekent dat de jonge Bisschop de komende twee jaar niet in het openbaar mag optreden", aldus een andere bron. Hij mag ook niet meer samen met de priesters van het seminarie concelebreren.

Hij mag wel bezoek ontvangen en af en toe zijn weblog updaten.

De BCCCC verklaarde eind juli dat Bisschop Ma op ernstige wijze de regels had overtreden met betrekking tot de bisschopswijding.

Woordvoerder Chen Jianming van de BCCCC’s weigerde commentaar te geven.

In de ogen van de communistische regering vormde de wijding van bisschop Ma een van de ernstigste incidenten in de Chinese kerk sinds de religieuze activiteiten 30 jaar geleden nieuw leven werd ingeblazen.

De maatregelen tegen de "dissidente" Bisschop volgt kort op de afsluiting van het nationale congres van de Chinese communistische partij vorige maand. Paus Benedictus XVI heeft de pogingen veroordeeld van zowel de Patriottische Vereniging als van de bisschoppenconferentie om politieke macht te krijgen over de Kerk.

 

Bron en foto: UcaNews