China snoert bisschop de mond

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Chinese autoriteiten hebben het internetverkeer geblokkeerd van de Katholieke Bisschop Thaddeus Ma Daqin van Shanghai, meldt AsiaNews.
20131028_china01

De Chinese autoriteiten hebben het internetverkeer geblokkeerd van de Katholieke Bisschop Thaddeus Ma Daqin van Shanghai. Dat meldt AsiaNews.

De Bisschop, die sinds juli vorig jaar onder huisarrest staat, werd "uit de lucht gehaald"nadat hij een uitgebreide meditatie op zijn blog had gezet over de eerste encycliek van Paus Franciscus, Lumen Fidei.

De meditatie werd door Katholieken gezien als de eerste pastorale brief van hun Bisschop en vond razendsnelle verspreiding.

Volgens AsiaNews is de meditatie enkele dagen na publicatie van de blog verwijderd. Anonieme bronnen weten te melden dat de Bisschop rond die tijd een publicatieverbod opgelegd heeft gekregen.

De Bisschop werd vorig jaar zomer kort na zijn wijding gearresteerd. Hij had bij die plechtigheid laten weten naar zijn geweten niet langer deel uit te kunnen maken van de Chinees-patriottische vereniging, het door de staat gecontroleerde orgaan dat als alternatief moet dienen voor de ondergrondse Katholieke Kerk.

De kerkelijke leiding heeft zijn benoeming tot Bisschop van Shanghai ingetrokken.

De belangrijkste reden voor zijn breuk is dat de chinees-patriottische vereniging ertoe is overgegaan Bisschoppen te wijden zonder instemming van de Paus. Daarmee zijn deze Bisschoppen en degenen die ze wijden automatisch ge√ęxcommuniceerd.

Bron en foto: AsiaNews