China: religie ook verboden voor oud-leden communistische partij

maandag, 08 februari 2016
Nieuws
Partijleden van de Chinese communistische partij mogen ook na hun pensionering geen religie hebben, noch religieuze rituelen uitvoeren.
Kerk_Peking_China

Dat melden Chinese staatsmedia. De nieuwe regels van de communistische partij voorkomen dat partijleden zich later alsnog aansluiten bij een religie. Zij worden geacht levenslang atheïst te blijven.

Een Chinese ambtenaar vertelt de staatsmedia: “Er zijn duidelijke regels dat gepensioneerde leiders en partijleden niet kunnen geloven in religie, niet deel kunnen nemen aan religieuze activiteiten en resoluut moeten strijden tegen vereringen. Ze moeten een hoge mate van consistentie betrachten, in hun gedachten, in hun politieke standpunten en in hun daden, in overeenstemming met het centrale partijcomité.”

In mei liet de Chinese communistische partij in een nieuwsbrief weten dat partijleden geen religie mogen hebben. Nu geldt dat ook na pensionering.

Het verbieden van religie voor oud-partijleden is de laatste in een rij maatregelen waarmee de Chinese overheid het religies waaronder ook het Christendom moeilijk maakt. Zo worden priesters regelmatig zonder reden opgepakt. Of erger zoals blijkt uit de zaak rond de priester Yu Heping, die in november vorig jaar verdween en dood werd teruggevonden. Nog altijd is niet duidelijk wat er met de priester is gebeurd.

Ook de overheidscampagne om kruizen van kerkdaken te verwijderen gaat in China nog altijd door, ondanks protesten van Christenen. Onder hen ook een groep Katholieke priesters in de stad Wenzhou.

China blijft echter stellen dat het land vrijheid van godsdienst garandeert. De regering van het land probeert al sinds 1957 de katholieke Kerk in het land te controleren door middel van de Chinese Patriottische Katholieke Vereniging. Die benoemt eigenhandig bisschoppen, iets wat normaal gesproken de bevoegdheid van de paus is. De meeste Chinese katholieken maken echter deel uit van de ‘ondergrondse’ Romegetrouwe Kerk.

(KN/Premier)