China pakt ondergrondse Kerk aan

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
China pakt de ondergrondse katholieken de laatste dagen keihard aan. De vervolging hangt samen met gesprekken ten Vaticane die tot meer eenheid moeten leiden met de gelovigen van de Chinees Patriottische Vereniging, de "officiële", staatsgecontroleerde K
bishopfan-200-x-174

China pakt de ondergrondse katholieken de laatste dagen keihard aan. De vervolging hangt samen met gesprekken ten Vaticane die tot meer eenheid moeten leiden met de gelovigen van de Chinees Patriottische Vereniging, de "officiële", staatsgecontroleerde Kerk.

Volgens AsiaNews worden in de provincie Hebei, waar de grootste concentratie katholieken woont, zelfs eenvoudige kerkgangers vervolgd. Enkele dagen geleden is de 55-jarige priester Paul Ma uit Dung Lü, samen met enkele kerkgangers opgepakt omdat hij de Heilige Mis opdroeg. Voor zijn gezondheid wordt gevreesd vanwege het zwakke hart van de priester.

De politie is extra alert omdat rond deze tijd mgr. Joseph Fan Xueyan wordt herdacht, de bisschop van Baoding die in 1992 door de politie werd vermoord. Gelovigen bezoeken sindsdien op zijn sterfdag zijn graf en organiseren gebedsbijeenkomsten rond de als martelaar vereerde bisschop.

Na tientallen jaren concentratiekamp werd mgr. Fan begin 1992 opnieuw gearresteerd. Op 13 april meldde de politie zijn dood door hem in een plastic zak voor de deur van familieleden af te leveren. Zijn lichaam vertoonde sporen van marteling.

Van twee andere ondergrondse bisschoppen, die in 1996 en 2001 werden gearresteerd, ontbreekt ieder spoor. Het gaat om mgr. James Su Zhimin (75) en mgr. Cosma Shi Enxiang (86). Bisschop Su werd in 2003 in een ziekenhuis gezien waar hij werd behandeld voor hart- en oogproblemen en is sindsdien spoorloos verdwenen. Mgr. Shi, gewijd in 1982, werd in 2001 gearresteerd na al eerder dertig jaar in gevangenissen te hebben doorgebracht. Sindsdien ontbreekt ieder spoor.

Volgens bronnen zouden enkele tientallen andere bisschoppen en priesters van de ondergrondse Kerk in gevangenissen verblijven of dwangarbeid doen. De bisschoppen zouden vooral in isolatie worden gehouden.

Ook de clerici van de Chinees Patriottische Vereniging staan onder zware druk, omdat velen niets liever willen dan aansluiting bij Rome. De meeste officiële bisschoppen zouden heimelijk in communio met de paus verkeren. De afgelopen maanden zijn verschillende door de regering goedgekeurde bisschoppen gedwongen op "cursus" gestuurd over de religieuze politiek van de communistische partij.

Sommige bisschoppen, zoals die van Beijing, zijn gedwongen de Chinees Patriottische Vereniging openlijk te prijzen en de "Vaticaanse bemoeienis" af te keuren.

Sinds paus Benedictus XVI in 2007 een brief schreef aan de Chinese katholieken vindt op allerlei niveaus verzoening en heimelijke samenwerking plaats.

De nieuwe golf van vervolging heeft als doel dit proces van verzoening in de kiem te smoren.

Bron: KN