China: opnieuw bisschopswijding met goedkeuring Rome

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In China is opnieuw een door de regering erkende bisschop met goedkeuring van de Heilige Stoel gewijd, meldt AsiaNews. Mgr. Joseph Han Yingjin is donderdag, op het Hoogfeest van Sint-Johannes de Doper, gewijd tot de nieuwe bisschop van...
20100625china1

In China is opnieuw een door de regering erkende bisschop met goedkeuring van de Heilige Stoel gewijd, meldt AsiaNews.

Mgr. Joseph Han Yingjin is donderdag, op het Hoogfeest van Sint-Johannes de Doper, gewijd tot de nieuwe bisschop van Sanyuan (Shaanxi). Zijn wijding werd goedgekeurd door de Heilige Stoel en vond plaats in de kerk van het Heilig Hart in Yuanmenxiang.

De bisschop zei tegenover AsiaNews dat hij de evangelisatie wil versterken evenals de geloofsvorming en sociale zorgverlening. Ook wil hij de onderlinge band van de gemeenschap en de priesters versterken. Hij benadrukte het belang van versterkte vorming van priesters en leken door middel van bijbelstudie. "De studie van de Bijbel zal ons in staat stellen te werken volgens de wil van God."

Verzoening

Bisschop Han is de vierde bisschop van de Chinees patriottische vereniging die met goedkeuring van de Heilige Stoel sinds april vorig jaar is gewijd. Nieuw was dat de concelebrerende bisschoppen in gemeenschap staan met de Heilige Stoel.

De wijdende bisschop was mgr. Joseph Zong Huaide (88), emeritus-bisschop van Sanyuan. Mede-consecratoren waren mgr. Anthony Dang Mingyan van Xian, mgr. Louis Yu Runchen van Hanzhong. Verder waren aanwezig mgr. Tong Changping van Weinan, mgr. Li Jing van Yinchuan (Ningxia) en mgr. Han van Jide Pingliang (Gansu).

Belangstelling

De ceremonie werd ook bijgewoond door 85 priesters. In de kerk waren meer dan 500 gelovigen, overheidsvertegenwoordigers en gasten. Buiten de kerk hadden zich nog eens 500 gelovigen verzameld.

De nieuwe bisschop is in 1958 geboren in een katholiek gezin in Sanyuan. In de jaren ’80 studeerde hij aan het seminarie en werd priester gewijd in 1992 door dezelfde mgr. Zong die hem nu ook bisschop heeft gewijd.

Scheiding

Tot het beruchte jaar 1989 kende het bisdom Sanyuan ook een sterke aanhang van de Romegetrouwe ondergrondse kerk. In november 1989 werd een inval gedaan tijdens een vergadering van de ondergrondse bisschoppen. De meesten zijn toen gearresteerd. Volgens de nieuwe bisschop zijn de gevolgen van die gebeurtenis, nu 21 jaar geleden, nu nauwelijks meer voelbaar.

Het bisdom Sanyuan telt 35 priesters, 100 vrouwelijke religieuzen en rond 40.000 gelovigen. Met de wijding van mgr. Han is de zetel van Sanyuan, vijf jaar na het overlijden van mgr. Zong, niet langer vacant.

Sanyuan is een van de vroegst geëvangeliseerde delen van Shaanxi, waar het christendom in de 17e eeuw vaste voet kreeg. De stad Sanyuan werd rond het jaar 446 gesticht en heeft vele oude monumenten. (Bron: AsiaNews)