China: ondergrondse bisschop overleden

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De ondergrondse bisschop van Hebei is afgelopen maandag overleden, bericht AsiaNews. Mgr. Raymond Wang Chonglin werd 88 jaar. Hij bracht 21 jaar van zijn priesterleven door in de gevangenis.
china_wang_chonglin

De ondergrondse bisschop van Hebei is afgelopen maandag overleden, bericht AsiaNews. Mgr. Raymond Wang Chonglin werd 88 jaar. Hij bracht 21 jaar van zijn priesterleven door in de gevangenis.

Mgr. Wang werd in 1921 gebeuren. Vanaf zijn veertiende wist hij dat hij priester wilde worden. In 1950 ontving hij de priesterwijding. In een campagne van de communistische partij tegen de Kerk werd hij in 1957 opgepakt en achter de tralies gezet. Hij zou pas in 1979 weer vrijkomen, waarna hij terugkeerde naar Hebei. Daar werd hij in 1983 met goedkeuring van het Vaticaan bisschop van Hebei gewijd. In 1985 heropende hij de priesteropleiding van zijn bisdom, dat in de jaren vijftig gesloten was. In 1988 stichtte hij een klooster op voor vrouwelijke roepingen.

In 1988 erkende de overheid hem als bisschop in het gebied van Xingtai. Mgr. Wang ging in 2006 met emeritaat, maar hernam zijn werk als bisschop toen zijn opvolger ziek werd en stierf. Mgr. Wang zette zich bijzonder in voor evangelisatie en de vorming van priesters en zesters.

Pater Simon Gao Baojin van het bisdom Hebei zei: "We werden van kleins af aan grootgebracht door zijn getuigenis. Met een totaal vertrouwen in God spoorde bisschop Wang alle gelovigen aan tot evangelisatie. Hij leefde een erg eenvoudig en sober leven." Een onderzoeker uit Hongkong die de bisschop een aantal keren ontmoette, omschrijft hem als "erg intelligent en in staat oplossingen te vinden voor problemen, zonder een directe confrontatie met de regering". Verder was mgr. Wang volgens hem "fysiek erg sterk en ook erg optimistisch. Hij realiseerde belangrijk pastoraal en missionair werk, vooral op het platteland". (KN/AsiaNews)