China: Nervositeit rond uitvaart ondergrondse bisschop

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Chinese autoriteiten hebben verscherpte veiligheidsmaatregelen genomen rond de uitvaart van hulpbisschop Leo Yao Liang van Xiwanzi in de provincie Hebei.
china_msgr_yaoliang-1-200-x-278

De Chinese autoriteiten hebben verscherpte veiligheidsmaatregelen genomen rond de uitvaart van hulpbisschop Leo Yao Liang van Xiwanzi in de provincie Hebei.

De bisschop overleed op 30 december op 86-jarige leeftijd in een ziekenhuis. Hij was net een jaar vrij na dertig maanden in hechtenis te zijn gehouden. Residerend bisschop Hou Jinli is 93 en ernstig ziek ten gevolge van diabetes. Beide bisschoppen behoren tot ondergrondse Kerk en worden niet door de overheid erkend.Met de dood van bisschop Yao zijn er in China nog 94 bisschoppen, van wie 38 behorend tot de ondergrondse Kerk en 56 tot de regimegecontroleerde Chinees Patriottische Vereniging. Vorig jaar zijn zeven bisschoppen overleden, van wie er drie tot de ondergrondse Kerk behoorden.Ondanks de zware sneeuwval in het noorden van China worden op 6 januari duizenden plaatselijke katholieken verwacht bij de uitvaartmis van bisschop Yao. Volgens lokale bronnen zijn de veiligheidsmaatregelen zo aangescherpt dat mensen van buiten de provincie de plechtigheid niet zullen kunnen bijwonen.Omdat de bisschop niet als zodanig door de overheid werd erkend, maar wel als priester, zal de uitvaartplechtigheid voor een priester zijn en niet voor een bisschop. Anders was voor de uitvaart geen toestemming verleend. Slechts drie priesters van het bisdom mogen tijdens de uitvaart concelebreren. De gelovigen mogen geen in memoriams of rouwadvertenties plaatsen. Bisschop Yao werd in juli 2006 door de politie gearresteerd en op 25 januari vorig jaar vrijgelaten op de avond van het Chinese oudjaar. Sindsdien stond de prelaat onder streng toezicht. Desondanks was bisschop Yao begonnen aan de bouw van een kerk in Xiwanzi waarvan de fundamenten onlangs zijn gelegd.

Yao Jinli werd geboren in 1923 en werd in 1948 priester gewijd. In 2002 werd hij in het geheim bisschop-coadjutor benoemd en is nu overleefd door de bisschop die hij op moest volgen.

Bron: AsiaNews