China laat bisschoppen vrij

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Twee bisschoppen van de ondergrondse Kerk in China die door de regering werden vastgehouden zijn met Pasen vrijgelaten. Dit meldt AsiaNews.
20121804_China01

Twee bisschoppen van de ondergrondse Kerk in China die door de regering werden vastgehouden zijn met Pasen vrijgelaten. Dit meldt AsiaNews.

Bisschop-coadjutor Peter Shao Zhumin van het bisdom Wenzhou zat 4 weken en 4 dagen vast. Met zijn arrestatie vanwege "ongehoorzaamheid aan de politiek" wilde de overheid informatie afdwingen over een ondergrondse bisschopswijding in Tianshui.

De bisschop werd onderworpen aan "politieke sessies" van de Chinese Katholieke Patriottische Vereniging (KPV) die een nationale Kerk wil onafhankelijk van de Heilige Stoel.

Ook werd Shao op "vakantiebezoek" gestuurd naar het bisdom Leshan om daar het voorbeeld van bisschop Lei Shiyin te volgen van samenwerking tussen Kerk en overheid. Shiyin is door het Vaticaan geëxcommuniceerd omdat hij zonder toestemming van de paus gewijd is. Lokale bronnen melden dat Shao gezegd heeft niet tegen samenwerking met de KPV te zijn zolang het niet in strijd is met "de ene, heilige, katholieke en apostolische Kerk".

Bisschop Jin Lugan die op Witte Donderdag werd gearresteerd is ook op "werkvakantie" gestuurd. Tevens werd hem door overheidsfunctionarissen "aangeraden" zich ook bij de KPV aan te sluiten.

Verder melden lokale bronnen dat wekelijks tientallen priesters door de overheid gedwongen worden om gedurende een week lezingen bij te wonen over religieus beleid van de regering.

 

(Bron: Katholiek Nieuwsblad/AsiaNews)