China: kerkleider opgepakt

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Chinese autoriteiten hebben korte tijd dominee "Bike" Zhang Mingxuan opgepakt, leider van een ondergrondse beweging van protestantse huiskerken met zo"n 250.000 leden.
zhang-200-x-150

De Chinese autoriteiten hebben korte tijd dominee "Bike" Zhang Mingxuan opgepakt, leider van een ondergrondse beweging van protestantse huiskerken met zo"n 250.000 leden.

Zhang, die na korte tijd werd vrijgelaten, heeft de China Aid Association verteld over zijn arrestatie. Hij werd opgepakt in de provincie Hebei, waar hij had overnacht na een doopviering.

"Op 21 maart om zes uur ‘s morgens werd ik gearresteerd door een tiental agenten en locale leiders. (€¦) Ik werd ondervraagd en zij namen mijn drie mobieltjes en bankpassen af. Ik werd ruw ondervraagd en dwongen mij met hen mee te gaan. (€¦) Ik werd volledig gefouilleerd. Ze hebben mij mishandeld en gedreigd te zullen vermoorden."

Nadat hij eerst werd meegenomen naar ene andere stad werd Zhang de volgende dag vrijgelaten. Hij kreeg zijn persoonlijke bezittingen terug, maar er bleek wel een groot bedrag van zijn bankrekening te zijn verdwenen. Dominee Zhang wordt al jaren getreiterd en bedreigd door de politie. Omdat hij een belangrijke leider is binnen de huiskerkenbeweging proberen te autoriteiten hem van zijn gemeenschap te isoleren. Tijdens de Olympische Spelen van vorig jaar is hij verschillende keren gearresteerd en buiten de stad gebracht. Zhang is vooral geschokt dat zijn gezin na de Spelen nog steeds niet heeft mogen terugkeren naar Beijing, zoals de overheid had beloofd.

Twee dagen eerder was een andere protestantse christen van een ondergrondse Kerk gearresteerd wegens het illegaal drukken van christelijke lectuur en bijbels. Hoewel Shi Weihan de bijbels weggaf wordt hij vervolgd wegens "illegale handelspraktijken". In zijn schriftelijke verklaring tegenover de politie had Weihan gezegd dat bijbel lezen mensen tot betere burgers kan maken.

De ondergrondse protestantse Kerken in China hebben naar schatting meer dan vijftig miljoen leden. Sinds 2007 voert de Chinese overhead een keiharde campagne om deze Kerken te elimineren of op te laten gaan binnen de staatsgecontroleerde kerken.

Bron: KN/AsiaNews