China: gevangenisstraf voor dominee die weigert kruis te verwijderen

maandag, 29 februari 2016
Nieuws
Een Chinese dominee is veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertien jaar, omdat hij weigerde een kruis van zijn kerkgebouw te verwijderen.
China_kruis

De Chinese overheid had dominee Bao Guohoa opdracht gegeven het kruis van zijn kerk te verwijderen. Om dat te voorkomen, had de dominee in juni 2015 een team van elf advocaten ingehuurd. In een reactie daarop lieten de autoriteiten hem, samen met zijn vrouw en een aantal andere leden van zijn gemeente, arresteren. Na zijn arrestatie, beweerden Chinese ambtenaren dat de  dominee en zijn vrouw zich schuldig zouden hebben gemaakt aan fraude met giften aan de kerk. Ook zei men dat het echtpaar “een luxe leven" zou leven.

Een gerechtshof in Jinhua, een stad in het oosten van China, veroordeelde de dominee voor “verduistering, verstoring van de openbare orde, het uitvoeren van illegale commerciële activiteiten, het verduisteren van financiële documenten en facturen”. Zijn vrouw werd veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. De andere opgepakte leden kregen lagere straffen.

Sinds 2014 voeren de Chinese autoriteiten een campagne om kruisen van kerkgebouwen te verwijderen. Volgens de autoriteiten hebben zij het niet op kerken gemunt, maar op alle gebouwen zonder bouwvergunning. Volgens Chinese Christenen is het echter een poging om het in China uitdijende Christendom te intimideren en in te tomen.

(Katholiek Nieuwsblad/AsiaNews)