China: Forse toename priesterroepingen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Het Noord Chinese bisdom Hengshui heeft te maken met een forse toename van het aantal priesterroepingen onder de eigen diocesanen, meldt UcaNews. Aan het Sint-Jozef kleinseminarie zijn begin deze maand twintig van de...
20100624china1

Het Noord Chinese bisdom Hengshui heeft te maken met een forse toename van het aantal priesterroepingen onder de eigen diocesanen, meldt UcaNews.

Aan het Sint-Jozef kleinseminarie zijn begin deze maand twintig van de 22 kandidaten afkomstig uit het eigen bisdom geslaagd voor hun toelatingsexamen. Vorig jaar werden 27 kandidaten toegelaten van wie slechts de helft uit het bisdom afkomstig waren. De overige kandidaten komen uit andere bisdommen.

Priesterjaar

Rector Joseph Zhang Jianfang schrijft de onverwachte stijging toe aan het priesterjaar dat op 19 juni is afgesloten. Toen is er veel promotie gemaakt voor het priesterschap. Minstens vijf nieuwelingen zijn afkomstig uit de parochie die door de rector op Roepingenzondag in april heeft bezocht.
"Ondanks het kleine aantal katholieken, hebben we relatief veel priesterroepingen gehad", aldus rector Zhang.

Pijlers

Hengshui heeft ongeveer 30.000 katholieken. Sinds de oprichting in 1994 zijn aan het kleinseminarie meer dan 350 jongemannen gevormd. Van hen studeren er 52 aan het grootseminarie en zijn er zeven priester gewijd.
Hoewel niet alle studenten verder gaan naar het groot seminarie vormen de meeste van hen nu de pijlers van hun parochies, zegt rector Zhang.

Grootseminarie

Momenteel telt het kleinseminarie tachtig studenten. Van de laatste klas zijn er vier doorgegaan naar het grootseminarie.
Het kleinseminarie volgt het zesjarige curriculum van het Chinees middelbaar onderwijs aangevuld met bijbel, catechismus en spiritualiteit.
Omdat het bisdom geen eigen grootseminarie heeft, zijn de 43 grootseminaristen ondergebracht bij de opleidingen van andere bisdommen. Enkelen volgen hun studies in de Filippijnen en Italië. Het vasteland van China heeft 30 kleinseminaries met in totaal zo"n 630 studenten. (Bron: UcaNews)