China: enige kerk gesloopt

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De enige katholieke kerk in Ordos, Binnen-Mongolië, is afgelopen maandagnacht met de grond gelijk gemaakt. De priester en een lekenleider zijn aangehouden door de politie, meldt ucanews.
20100610china1

De enige katholieke kerk in Ordos, Binnen-Mongolië, is afgelopen maandagnacht met de grond gelijk gemaakt. De priester en een lekenleider zijn aangehouden door de politie, meldt ucanews.

De sloop zou zijn gebeurd op grond van een rechterlijk bevel. Dinsdag hebben parochianen in de buurt een tentenkamp opgezet uit vrees dat er op het terrein waar de kerk gestaan heeft een nieuw bouwwerk zal verrijzen.

Ze waren ‘s morgens naar de kerk gegaan voor de Heilige Mis, maar troffen slechts een hoop puin aan met overal verspreid brokstukken van het altaar en het vijf meter hoge kruis.

Volgens bronnen van ucanews.com kwamen maandagnacht zo"n honderd mensen naar de kerk om het sloopwerk te doen. De kerk behoort toe aan de katholieke gemeenschap van Dongsheng. Pastoor Gao Nl en pastoraal assistent Yang Yizhi werden wakker van het lawaai en probeerden om de sloop tegen te houden, maar werden geboeid afgevoerd. Zij werden vrijgelaten na meer dan twintig uur te zijn vastgehouden op het politiebureau, aldus kerkelijke bronnen. Volgens dezelfde bronnen zou de sloop aangekondigd zijn. Na de sloop bleven een of twee politieauto’s ter plaatse.

De onlangs gewijde bisschop van Hohhot, mgr. Paul Meng Qinglu, is samen met twee priesters naar Ordos gereisd om het incident te onderzoeken. Ze zijn aan het onderhandelen met de lokale ambtenaren om schadeloosstelling te krijgen.

De 150 vierkante meter grote kerk behoort aan een parochiegemeenschap van ongeveer duizend katholieken. De kerk werd vorig jaar wettelijk geregistreerd, maar moest nu verdwijnen voor de aanleg van een weg. Kerkleiders hebben verschillende keren met de overheid onderhandeld om de sloop te verhinderen.

"Hoe kan de regering stiekem in het holst van de nacht onze kerk afbreken en onze parochieleiders laten "verdwijnen" en tegelijkertijd spreken over maatschappelijke harmonie?", aldus een van de bronnen. (Bron: UcaNews)