China dwingt bisschoppen tot vergadering

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
China heeft tientallen bisschoppen gedwongen deel te nemen aan de vergadering van het bovengrondse, regeringsgetrouwe deel van de katholieke Kerk, de Patriottische Vereniging. Dat meldt persbureau AsiaNews op gezag...
20101208China01

China heeft tientallen bisschoppen gedwongen deel te nemen aan de vergadering van het bovengrondse, regeringsgetrouwe deel van de katholieke Kerk, de Patriottische Vereniging. Dat meldt persbureau AsiaNews op gezag van anonieme bronnen. De bisschoppen zouden met geweld naar Peking zijn gebracht voor de bijeenkomst die dinsdag begon. Op de agenda staan de verkiezing van zowel de voorzitters van Patriottische Vereniging als de leden van de bisschopsraad. Geen van beide organen wordt door het Vaticaan erkend.

Behalve bisschoppen nemen ook leken en vertegenwoordigers van de regering deel aan de bijeenkomst. Volgens AsiaNews vormen de bisschoppen slechts een minderheid van de aanwezigen. Op maandag zou onder anderen de bisschop van Hengchow, mgr. Feng Xinmao, door de politie zijn verplaatst. Veiligheidskrachten traden op tegen de priesters en leken die, in een poging dat te voorkomen, een menselijke muur hadden gevormd om het bisschopshuis. Een andere bisschop is onvindbaar: hij is vermoedelijk ondergedoken. De betrekkingen tussen China en het Vaticaan liepen in november al een deuk op toen de autoriteiten tegen de wil van Rome een bisschopswijding doorzetten. De Chinese katholieken zijn sinds 1957 verdeeld over een Romegetrouwe en door de staat vervolgde ondergrondse Kerk en de officiële Patriottische Vereniging. (Bron: KNA)