China drukt illegale Bisschopswijding door

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Ondanks ernstige waarschuwingen door het Vaticaan en kritiek van lokale Katholieken is vanmorgen Joseph Yue Fusheng in de kathedraal van Harbin...
20120706_China01

Ondanks ernstige waar- schuwingen door het Vaticaan en kritiek van lokale Katholieken is vanmorgen Joseph Yue Fusheng in de kathedraal van Harbin zonder toestemming van de Paus tot Bisschop gewijd.


Hoofdcelebrant was Mgr. Johan Fang Xinyao van Linyi (Shandong), de nationale voorzitter van de Chinees Patriottische Vereniging. Andere concelebranten waren Mgr. Pei Junmin van Liaoning, Mgr. Meng Qinglu van Hohhot (Binnen-Mongolië), Mgr. Wang Renlei van Xuzhou (Zhejiang) en Mgr. Yang Yongqiang van Zhoucun (Shandong).

Niet erkend

De vijf bisschoppen zijn alleen erkend door de Heilige Stoel, waaronder Mgr. Wang, die afgelopen mei werd erkend. Het is niet bekend of hun deelname vrijwillig was of gedwongen, zoals het geval was bij andere wijdingen.
Volgens een verslag in het Chinees door de Patriottische Vereniging waren er meer dan 40 priesters en ongeveer 1000 gelovigen aanwezig bij de wijdingsmis. In plaats van de vereiste benoemingsbul van de paus werd een brief voorgelezen van de Bisschopsraad, een gremium dat door de regering is ingesteld maar niet wordt erkend door de Heilige Stoel.

‘Moeilijk’

Voordat de Mis eindigde, verklaarde Yue tegenover de aanwezigen dat hij begreep dat de te volgen weg zeer moeilijk zou zijn, maar dat hij bereid is om het kruis te dragen. "Vandaag ben ik gekozen als Bisschop van Heilongjiang. Ik weet dat het een grote verantwoordelijkheid is. Ik weet dat Bisschop zijn geen erefunctie is, maar een dienstwerk." Hij vroeg de aanwezigen om steun daarbij.

Bisschop Joseph Li Shan van Peking en Bisschop Qu Ailin van Hunan stuurden hun felicitaties, maar beiden waren ziek en opgenomen in het ziekenhuis, en konden daarom niet deelnemen aan de Liturgie.

De leiding van de Patriottische Vereniging bestaat uit vijf illegale Bisschoppen – Ma Yinglin, Lei Shiyin, Guo Jincai, Huang Bingzhang en Yue Fusheng, twee legitieme Bisschoppen Shen Bin van Haimen, Meng Qinglu van Hohhot, twee leken Liu Yuanlong en Shu Nanwu van Jiangxi, en zuster Wu Lin.

De nieuwe Bisschop Yue Fusheng (48) is nationaal vice-president van de PA. In de jaren ’80 studeerde hij aan het seminarie in Shenyang. In 1995 volgde hij de Wereldjongerendagen in Manilla, waar voor de eerste keer een Chinese delegatie aan deelnam. In datzelfde jaar studeerde hij korte tijd in Hong Kong en Zuid-Korea, vanaf maart 1997 tot juli 1998 studeerde hij aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Opgelost

Met de wijding is ook de ‘verdwijning’ opgelost van pastoor Joseph Zhao Hongchun, apostolisch administrator van Harbin, erkend door de Heilige Stoel. Direct na de ceremonie werden hij en zijn kapelaan Zhang Xisheng vrijgelaten. Joseph Zhao was woensdagmiddag gearresteerd. Kapelaan Zhang werd donderdagochtend gearresteerd door de veiligheidsdienst.

Lokale bronnen vertelden AsiaNews dat enkele hooggeplaatste ambtenaren de ondergrondse Bisschop Mgr. Wei Jingyi van Qiqihar hebben opgezocht. Zij spoorden hem aan om de Heilige Stoel over te halen om de nieuwe Bisschop te erkennen. Ook kreeg hij een uitgaansverbod opgelegd.
Sommige katholieken in Harbin hebben AsiaNews verteld dat ze de afgelopen tijd vurig gebeden hebben dat de nieuwe Bisschop zich zal bekeren, voor de vrijlating van de twee ondergrondse priesters en voor het lijden van de Kerk van Harbin.

Bron en foto: AsiaNews