fbpx

China: christelijke advocaat buitenlandse agent

maandag, 29 februari 2016
Nieuws
14205665081961_700

De Chinese staatsmedia hebben de christelijke mensenrechtenactivist en advocaat Zhang Kai ervan beschuldigd het “brein” te zijn achter “een serie illegale religieuze bijeenkomsten”, meldt AsiaNews. Tot zijn arrestatie in augustus vorig jaar leidde Zhang de juridische strijd van christelijke gemeenschappen tegen het gedwongen verwijderen van kruisen van kerkgebouwen.

Spoorloos
Sinds hij in de stad Wenzhou door veiligheidsagenten werd opgepakt is Zhang spoorloos. Vorige week publiceerde de door de staat gecontroleerde website Wenzhou Online dat de veiligheidsdienst Zhang heeft ontmaskerd als “brein” achter “een serie illegale religieuze bijeenkomsten.” Ook werd hij ervan beschuldigd “buitenlandse training” te hebben ondergaan die “mensen aanmoedigt de regering dwars te zitten” en “mensen geld afhandig te maken.”

Vermeende bekentenis
De website, die Zhang een officiële verdachte noemt, citeert ook diens vermeende bekentenis: “Ik heb de wet overtreden”, zou hij hebben toegegeven, “ik heb de sociale orde verstoord, de nationale veiligheid in gevaar gebracht en de gedragscode voor advocaten geschonden. Ik waarschuw zogenaamde mensenrechtenadvocaten mij als waarschuwing te zien en niet samen te spannen met buitenlanders of betrokken te raken bij activiteiten die de wet overtreden of de nationale belangen of veiligheid schaden."

Provincie Zhejiang
De 37-jarige Zhang Kai stelde een team samen van meer dan dertig juristen om geschillen tussen kerkelijke gemeenschappen en de autoriteiten in de provincie Zhejiang te beslechten. Op het hoogtepunt van de overheidscampagne om zichtbare kruisen van kerkgebouwen te verwijderen was Zhang het meest actieve en betrokken van alle mensenrechtenadvocaten in China. Zijn eerste zaak was die van de Verlossingskerk in Wenzhou in augustus 2014, waarna hij als raadsman bij vele vergelijkbare zaken betrokken raakte. Een jaar later werd hij gearresteerd en is niets meer van hem vernomen.

Bron: Katholiek Nieuwsblad, AsiaNews