Dinsdag 3 december 2019
Nieuws bericht

In China worden boeken en gedrukte materialen die niet door het regime zijn goedgekeurd in beslag genomen. Diverse religieuze tijdschriften mogen niet worden gepubliceerd.

Sinds april 2018 verbiedt de Chinese overheid de verkoop van Bijbels en andere religieuze materialen die niet door het regime zijn goedgekeurd. Winkels die deze verkopen, zijn meermalen gesloten. De censuurmaatregelen op religieuze teksten vormen onderdeel van de landelijke campagne om "pornografie en illegale publicaties uit te roeien." Dat meldt onderzoekscollectief Bitter Winter.

In oktober nog werd het huis van een predikant doorzocht door de politie omdat hij online een christelijk boek had gekocht dat drie jaar geleden door een Amerikaanse uitgeverij was uitgegeven. Hij werd behandeld als een crimineel: agenten namen foto's en verzamelden zijn vingerafdrukken. Niet alleen werd het boek in beslag genomen, ook de gegevens op zijn mobiele telefoon werden geïnspecteerd. De predikant werd gewaarschuwd geen religieus materiaal meer te kopen dat niet door de staat is goedgekeurd. “De politie heeft hem opgespoord door zijn activiteiten online te onderzoeken. Een dergelijk toezicht op de aankopen van burgers op internet is wijdverbreid in China", verklaart een overheidsbron tegenover Bitter Winter.

Een echtpaar uit de stad Taizhou in de oostelijke provincie Zhejiang werd in september door de lokale politie gearresteerd op beschuldiging van het verkopen van religieuze literatuur die werd geïmporteerd uit Hong Kong, Taiwan, de Verenigde Staten en andere landen. Volgens een bron binnen de overheid hebben openbare veiligheidsfunctionarissen na deze arrestatie iedere koper in het land opgespoord waaraan het paar religieuze materialen had verkocht. Ze namen alle boeken in beslag en spraken met elke koper om informatie te verzamelen voor verder onderzoek. Zelfs mensen die in andere provincies wonen, zoals Henan, en twee jaar geleden boeken van het paar kochten, werden ondervraagd.

“Dit waren reguliere boeken over religie, uitgegeven door uitgeverijen of organisaties in het buitenland, bijvoorbeeld uit de Verenigde Staten. Maar ze zijn reden tot onderzoek en worden in beslag genomen”, aldus een predikant van de huiskerk bezorgd. “Sinds vorig jaar heeft het regime de controle over het geloof van mensen geïntensiveerd door niet-door de overheid goedgekeurde publicaties van verschillende religies, waaronder het christendom, de Islam en andere, te verbieden. Ze herzien zelfs de Bijbel. Binnenkort kunnen geen boeken China meer bereiken.”

Onder het hogedrukbeleid van de CCP worstelen religieuze tijdschriften ook om te overleven. Een redacteur van een religieus tijdschrift die anonimiteit vereiste, vertelde Bitter Winter dat het lanceren van een religieuze publicatie nu als een ernstig misdrijf in China wordt beschouwd. “Alleen publicaties die zijn gecensureerd door de overheid zijn toegestaan. En dan worden veel onderwerpen van de pagina's verwijderd, zoals gevallen van het verwijderen van kruisen van kerken. Sinds Xi Jinping de macht overnam, is de controle van de regering over dit veld enorm toegenomen."

Onder druk van de overheid zijn diverse publicaties stopgezet. Onder hen Spring Rain News, een krant opgericht door de Zevende-dags Adventisten , de katholieke krant Breeze, uitgegeven door het Ningjin-bisdom in de noordelijke provincie Hebei en de protestantse krant De Ark.

Bron: Bitter Winter

 

Doneer