"China blijft katholieke pelgrims hinderen"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
China zal ook dit jaar pelgrims naar 's-lands belangrijkste Mariabedevaartsoord Sheshan hinderen. Dat zegt de pastoor van de Duitstalige katholieken in Sjanghai, Michael Bauer, in een interview met Kerk in Nood.
sheshan_35-200-x-150

China zal ook dit jaar pelgrims naar ‘s-lands belangrijkste Mariabedevaartsoord Sheshan hinderen. Dat zegt de pastoor van de Duitstalige katholieken in Sjanghai, Michael Bauer, in een interview met Kerk in Nood.

Sinds paus Benedictus XVI de 24e mei uit heeft geroepen tot internationale gebedsdag voor China maakt het land het de katholieken zo moeilijk mogelijk rond die datum naar Sheshan te reizen.Op de gebedsdag zullen vooral katholieken uit Sjanghai naar Sheshan kunnen reizen. Gelovigen uit andere delen van China hebben daar speciale toestemming voor nodig. Volgens pastoor Bauer gaan de Chinese katholieken flexibel om met de opgelegde beperkingen. Vanwege de obstakels maken velen van hen hun bedevaart enkele weken voor of na de 24e mei. Volgens hem zijn de katholieken van China daarin toch uiteindelijk één.Naar aanleiding van de wereldgebedsdag voor China vraagt pastoor Bauer vooral te bidden om priesterroepingen voor het bisdom Sjanghai. Het is hem er alles aan gelegen dat vele jonge katholieken in de miljoenenstad Gods roeping tot het priesterschap horen en beantwoorden en de Blijde Boodschap verkondigen.Als verdere gebedsintentie noemt hij verder dat de Kerk van China niet alleen groeit, maar vooral ook weer aaneengroeit. Daarbij doelt hij op de bijzondere situatie waarin de Chinese Kerk zich bevindt. Onder het communistische regime werd de katholieke Kerk verboden en ging daarom ondergronds. Tegelijk werd er een door de staat gecontroleerde kerkgemeenschap voor katholieken opgericht onder de naam Chinees Patriottische Vereniging. Deze wordt niet erkend door het Vaticaan. De ondergrondse Kerk wordt gedoogd, maar regelmatig ook vervolgd. In zijn brief aan de Chinese katholieken heeft de paus hen opgeroepen tot samenwerking. Die is echter niet zo eenvoudig te realiseren. Het China-centrum in het Duits Sankt Augustin geeft naar aanleiding van de wereldgebedsdag voor de Kerk van China speciale gebedskaartjes uit. Daarop staat een afbeelding van Onze Lieve Vrouw van Sheshan en het gebed dat paus Benedictus XVI voor de wereldgebedsdag heeft gemaakt.

Bron: Kerk in Nood