China: Beijing vergroot greep op gelovigen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Chinese autoriteiten hebben met nieuwe maatregelen hun greep op religieuzen groeperingen vergroot, meldt AsiaNews.
china-200-x-143

De Chinese autoriteiten hebben met nieuwe maatregelen hun greep op religieuzen groeperingen vergroot, meldt AsiaNews.

Religieuze groepen moeten voortaan iedere financiële transactie tegenover de overheid kunnen verantwoorden. Volgens waarnemers gaat het om een adequaat middel om de bewegingsvrijheid nog verder te kunnen inperken. Hoewel China inmiddels ook grondwettelijk de godsdienstvrijheid erkent, gaat zij er wel van uit dat religieuze groepen opereren binnen door de staat gecontroleerde organisaties.Elke groepering moet formeel worden goedgekeurd door deze instellingen, die het voor een groot deel voor het zeggen hebben over de betrokken gelovigen. Zo heeft de Chinese Communistische Partij de bevoegdheid om katholieke bisschoppen te benoemen net als de geestelijke leiders van andere denominaties. Verantwoording

Volgens de nieuwste regels moeten nu alle religieuze groeperingen gedetailleerde financiële jaarverslagen aan de overheid voorleggen meldt het officiële Xinhua News Agency.

De regels zijn bedoeld op het opzetten van een systeem waarbij de overheid beter kan toezien op de financiële handel en wandel van de 130.000 religieuze instellingen die het land nu telt. Ook is het systeem bedoeld ter voorkoming "van de verduistering van overheidsgelden". Volgens het Chinese recht gelden religieuze organisaties als openbare instellingen.

Controle

Over de nieuwe voorschriften zijn nog geen details bekend.. Volgens waarnemers liggen ze in het verlengde van het eerdere verbod voor religieuze groeperingen om zonder overheidstoestemming financiering door derden te vragen of te accepteren.

Het zijn nieuwe instrumenten voor de autoriteiten om het zicht en de controle op de activiteiten van de getroffen groeperingen te vergroten.

Godsdienstvervolging is wijdverbreid in China, met name tegen Tibetaanse monniken en aanhangers van de spirituele beweging Falun Gong. Officieel gesanctioneerde instellingen worden evenmin gespaard.

Bron: AsiaNews