China arresteert ondergrondse bisschop

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Chinese politie heeft begin deze week mgr. Julius Jia Zhiguo gearresteerd, bisschop van het ondergrondse katholieke bisdom Zhengding in de provincie Hebei. Dat meldt AsiaNews.
bv087_bishopjia-200-x-234

De Chinese politie heeft begin deze week mgr. Julius Jia Zhiguo gearresteerd, bisschop van het ondergrondse katholieke bisdom Zhengding in de provincie Hebei. Dat meldt AsiaNews.

De arrestatie vond plaats op het moment dat in het Vaticaan een zitting plaatsvond van de Plenaire Commissie voor de Kerk in China. Dinsdagmiddag rond vier uur stopten twee politieauto’s voor het huis van de 74-jarige bisschop. Vijf agenten namen de bisschop mee naar ene onbekende plaats. De gelovigen maken zich grote zorgen over de gezondheidstoestand van hun bisschop. Die is erg slecht als gevolg van eerder verblijf in de gevangenis en door ouderdom.

Mgr. Jia heeft jarenlang gevangen gezeten, veelal in isolatie. Tijdens deze periode heeft de politie geprobeerd hem te hersenspoelen en hem te dwingen over te gaan tot de regimegetrouwe Kerk, de Chinees Patriottische Vereniging.

De arrestatie is volgens het goed geïnformeerde AsiaNews ingegeven door de onderhandelingen in het Vaticaan die als doel hebben de officiële en de ondergrondse Kerk in Hebei te verzoenen. In de provincie leeft de grootste concentratie katholieken.

Maanden geleden verzoende de bisschop van het officiële bisdom Shijiazhuang, mgr. Jang Taoran, zich met de Heilige Stoel. Hij stemde in, op aanwijzing van het Vaticaan, samen te werken met bisschop Jia Zhiguo, van wie hij hulpbisschop zou worden. Bisschop Jia zou de feitelijke bisschop worden hoewel hij ook bisschop van de ondergrondse Kerk zou blijven en geen erkenning had van de regering.

De twee bisschoppen hebben elkaar regelmatig gesproken en waren bezig met een gezamenlijk pastoraal plan. Maar zodra de Chinees Patriottische Vereniging er lucht van kreeg werden hun ontmoetingen verboden en werden beiden onder permanent politietoezicht geplaatst. Volgens sommige lokale bronnen zou de politie bisschop Jia hebben gezegd dat "deze eenheid verkeerd is omdat deze door een buitenlandse macht, het Vaticaan, wordt verlangd. Als er eenheid moet zijn, komt dit van de regering of vanuit de Patriottische Vereniging."

Toen mgr. Jia weigerde over te gaan tot de officiële Kerk werd hij uitgelachen en werd hem te verstaan gegeven dat hij zou worden vervangen. Voor hem was het "tijd om met pensioen te gaan, want je bent ziek."

De bijeenkomst in het Vaticaan wordt vandaag afgesloten. Doel was het bespreken van de punten die paus Benedictus XVI noemt in zijn brief aan de Chinese katholieken van zomer 2007. Daarin roept hij beide Kerken op zich te verzoenen. Ook noemde hij de idealen en de structuur van de Patriottische Vereniging "onverenigbaar" met het katholieke geloof omdat het streeft een onafhankelijke nationale Kerk, onafhankelijk van het Vaticaan.

Bron: KN