Chili: Goede Week vieren zonder kerken

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een van de gevolgen van de zware aardbeving die Chili eind februari trof is de verwoesting van talloze kerkgebouwen.
foto-chili-200-x-150

Een van de gevolgen van de zware aardbeving die Chili eind februari trof is de verwoesting van talloze kerkgebouwen.

Dat betekent dat het overwegend katholieke Chili de komende Goede Week en Paastijd praktisch zonder kerkgebouwen moet doen.
Uit rapportages uit de verschillende bisdommen blijkt dat negentig procent van alle kerkgebouwen beschadigd of totaal verwoest is. Daaronder zijn vele nationale monumenten van grote historische waarde.

Ook kloosters zijn zwaar getroffen. Een klooster van zusters Visitandinnen in de hoofdstad Santiago verkeren nog in onzekerheid of zij naar hun klooster kunnen terugkeren en zij hun rol als "geestelijke long" van de hoofdstad kunnen voortzetten.

Het klooster staat op een lange lijst van andere beschadigde kerkelijke gebouwen in de hoofdstad. Daaronder zijn ook de basilieken van Onze Lieve Vrouw van Lourdes, Heilig Hart van Maria, en Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand.

Bisschop Juan Ignacio Gonzalez Errazuriz van San Bernardo dat het heiligdom van de Onbevlekte Ontvangenis in Maipo, gebouwd in 1850, zwaar door de aardbeving is getroffen.
In San Felipe liggen het oude karmelietenklooster en de honderd jaar oude kerk van Putaendo in puin.

In het bisdom Rancagua, werden talrijke kerken volledig vernietigd, waaronder de jezuïetenkerk van St.- Antonius van Padua, de kerk van St.-Johannes de Evangelist en de kerk van St.-Rosa van Pelequen, waarvan de klokketoren door het dak is gestort en in zijn van de muren heeft meegetrokken.

"We hebben ongeveer 16 miljoen dollar nodig voor het herstel", aldus pastoor José Miguel Ortiz.

In het bisdom Linares zijn 16 van de 33 kerken totaal verwoest, waaronder vier nationale monumenten.

Ook de kathedraal van Linares, waarin zich het grootste mozaïek van Chili bevindt, is ernstig beschadigd," zei de bisschop. De St.-Franciscuskerk in Chillan en het naastgelegen Franciscusmuseum met talloze waardevolle voorwerpen zijn met de grond gelijk gemaakt.

Bron: CNA