Chili: brandstichting kerken

vrijdag, 15 april 2016
Nieuws
De Amerikaanse organisatie International Christian Concern (ICC) meldt dat in Chili op 31 maart twee kerken, een katholieke en een evangelische, zijn platgebrand.
20160415-Chili-fire-Mapuche-church

De Amerikaanse organisatie International Christian Concern (ICC) meldt dat in Chili op 31 maart twee kerken, een katholieke en een evangelische, zijn platgebrand. Aanstichters waren leden van de Mapuche beweging, een groep van autochtone Chilenen die de streek willen bevrijden van uitheemse religies. Het ging in totaal om vijf brandstichtingen die in 24 uur werden gepleegd.

De eerste aanslag vond plaats in de gemeente Padre Las Casas waar de katholieke kerk Santa Joaquina werd platgebrand. Een ter plaatse aangetroffen document verwees naar de Mapuche en waarschuwde dat ‘hun voorouders ook levend werden verbrand’, een verwijzing naar het geweld dat indertijd door Spaanse kolonisten tegen hun voorouders is gepleegd.

Nog maar enkele uren later werd een evangelische kerk, de Christian Union in Antinao eveneens in brand gestoken Ook hier werd een pamflet gevonden; de tekst erop luidde: ‘We gaan alle kerken platbranden.’ Het pamflet eiste ook de vrijlating van politieke Mapuche gevangenen. Dominee Jose Dario Pineda gaf desgevraagd als zijn mening: ‘We hebben ons nooit kunnen voorstellen dat dit soort aanslagen in onze gemeenschap zou kunnen plaats vinden. We hebben hier geen conflicten. We zijn allemaal christenen en leven in vrede’. De schade aan de kerken wordt geschat op $ 10 miljoen.

De gebeurtenissen brachten de overheid er toe contact op te nemen met voormannen van de Mapuche in een poging een oplossing voor de problemen te vinden. De volgende ochtend, wees het ministerie van Openbare Orde een bijzondere Officier van Justitie aan om een onderzoek in te stellen naar de misdrijven in La Araucania. Een paar dagen later, op 2 april, waren elf personen in verband met deze zaak aangehouden en aangeklaagd.

Woordvoerder Nate Lance van ICC verklaarde naar aanleiding hiervan¨ICC is buitengewoon verontrust over de aanslagen op kerken in Chili. De grondwet van Chili en andere wetten beschermen de godsdienstvrijheid van de burgers. We hebben met genoegen kennis genomen van de benoeming van een bijzondere Officier van Justitie voor een onderzoek dat moet leiden tot de aanhouding van de verantwoordelijken voor deze misdaden en dat inmiddels arrestaties zijn verricht. Wij bidden dat het optreden van de overheid een spoedig einde zal maken aan deze vervolging en de godsdienstvrijheid voor christenen in deze streek zal herstellen.

Bron: ICC