Centrum moet christenen in Israël houvast geven

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Met een nieuw pastoraal centrum op de berg Karmel in Noord-Israël hoopt de Maronitisch-katholieke Kerk bij te dragen aan interreligieuze verzoening en het afremmen van de uittocht van christenen uit het Heilig Land. Dat meldt John Pontifex van de Britse a
1116israel_archbishop-paul-sayah-of-haifa-and-the-holy-land

Met een nieuw pastoraal centrum op de berg Karmel in Noord-Israël hoopt de Maronitisch-katholieke Kerk bij te dragen aan interreligieuze verzoening en het afremmen van de uittocht van christenen uit het Heilig Land. Dat meldt John Pontifex van de Britse afdeling van Kerk in Nood.

Door John Pontifex

Het straks vier verdiepingen tellende Maronitische Diocesane Pastoraal Centrum op de berg Karmel moet onderdak bieden voor retraites, conferenties, advies en bijeenkomsten voor jongeren van verschillende religies.

Het pastoraal centrum, genoemd naar de Goede Herder, wordt medegefinancierd door Kerk in Nood en moet eind 2011 klaar zijn. Het is dan het eerste diocesane centrum voor de rond 12.000 Maronitisch-katholieken in het Heilig Land.John Pontifex sprak met de Maronitische aartsbisschop Paul Sayah van Haifa en het Heilige Land over de belangrijkste doelstellingen van het project. Het moet de Maronieten en andere christenen opnieuw moed geven en steunen om hen ervan te weerhouden te emigreren.

Volgens mgr. Saya vormt het pastorale centrum straks "de ruggengraat van onze pastorale infrastructuur". "We hebben door de jaren heen ervaren dat vele christenen willen emigreren. Ze voelen zich niet gewaardeerd", aldus de aartsbisschop.
"We moeten ervoor zorgen dat ze het gevoel krijgen dat zij wel degelijk een rol spelen, en hen educatieve en spirituele vorming bieden. Daar dient het Goede Herdercentrum voor."

Steun

Het project krijgt veel steun bij de Druzen, een religieuze aftakking van de islam. Zij vormen de meerderheid van de bevolking in Isfya, het dorp waar het centrum wordt gebouwd.Aartsbisschop Sayah: "De burgemeester van Isfya, een Druze, is sterk vorostander van het centrum. Een aantal Druzische leiders in de regio hebben schriftelijk steun betuigd aan het project. Wij hebben hen gezegd dat ook zij het centrum kunnen gebruiken."Het project is er tevens op gericht de betrekkingen tussen christenen en Druzen te verbeteren. Die bereikten een dieptepunt in februari 2005 in de stad Mughar, ook in het noorden van Israël.Een geschil leidde tot wraakacties door de Druzische bevolking, waardoor de helft van de christenen op de vlucht sloeg. De meesten zijn sindsdien teruggekeerd, maar er zijn nog altijd problemen. EigenwaardeAartsbisschop Sayah benadrukt dat het van groot belang is dat de christenen meer gevoel van eigenwaarde krijgen. "Alleen preken tot onze christelijke gemeenschap is niet voldoende. We de mensen vormen en ontwikkelen, zodat ze goede relaties met mensen van andere religies kunnen aangaan en onderhouden. Anders zal onze gemeenschap niet overleven."

Kerk in Nood steunt het project met € 15.000, maar sluit eventuele verhoging van het bedrag niet uit. Daarvan worden twee slaapzalen, ingericht, conciërgeruimten, een refter, kapel, een conferentieruimte, een appartement voor de bisschop en spreekkamers.Volgens de aartsbisschop is het grootste deel van de benodigde twee miljoen dollar weliswaar gefinancierd, maar is verdere financiële steun hard nodig."Wij houden de kosten zo laag mogelijk. We besteden zoveel mogelijk werk uit binnen onze eigen gemeenschap. Dat heeft als voordeel dat het veel goedkoper is, dat het lokaal werkgelegenheid geeft en dat het steun genereert bij de mensen voor wie het centrum in eerste instantie bedoeld is."De Maronieten vormen een van de kleinere katholieke gemeenschappen in een gebied waarvan de christelijke bevolking is gedecimeerd door emigratie, met name in de Westelijke Jordaanoever.

Volgens de laatste cijfers, in mei gepubliceerd door de Latijnse patriarch Fouad Twal, zijn er in Palestina nog nauwelijks 50.000 christenen. In 1948 vormden de christenen nog 20 procent van de totale bevolking.
Pope Benedict XVI heeft Kerk in Nood gevraagd prioriteit te geven aan de steun voor de christenen in het Midden-Oosten omdat in sommige regio’s de "lokale Kerken in hun voortbestaan worden bedreigd."

Bron: Kerk in Nood