Centraal-Afrikaanse Republiek: aartsbisschop met de dood bedreigd

donderdag, 20 augustus 2015
Nieuws
De Centraal-Afrikaanse aartsbisschop Dieudonné Nzapalainga van Bangui is door een leider van de anti-Balaka milities met de dood bedreigd toen hij probeerde een gestolen motor terug te halen.
20150701_CAR01

De Centraal-Afrikaanse aartsbisschop Dieudonné Nzapalainga van Bangui is door een leider van de anti-Balaka milities met de dood bedreigd toen hij probeerde een gestolen motor terug te halen.

 

Dat heeft de aartsbisschop gezegd in een interview met lokale media, meldt de Vaticaanse missiepersdienst Fides woensdag.

 

De bisschop werd bedreigd terwijl hij hulp bood aan de ontheemde bewoners van het dorp Gbangou, van wie de huizen in september door anti-Balaka in brand werden gestoken. De anti-Balaka milities vechten in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) tegen de islamitische Seleka-rebellen. Ten onrechte worden de anti-Balaka bestempeld als christelijke milities.

 

Volgens mgr. Nzapalainga laat de bedreiging zien dat er in de CAR behoefte is aan onderwijs. De aartsbisschop zegt dat "deze man" vele jonge Centraal-Afrikanen vertegenwoordigt die op "drift" zijn en die "onderwijs nodig hebben".

 

"Ik heb niks tegen hem. Ik ben een herder die bereid is te sterven voor zijn kudde", aldus de aartsbisschop van Bangui.

 

Verder laat hij weten verontwaardigd te zijn over de mensonterende omstandigheden waarin hij de bewoners van Gbangou aantrof. Hij vertelt hoe hij mensen zag die al twee maanden hulpeloos ronddwaalden in het bos, zonder dat iemand ingreep. De caritas van de Centraal-Afrikaanse Kerk, waar de aartsbisschop voorzitter van is, bracht voedsel, kleren en medicijnen voor de ontheemden. "Ik zag hoe mensen hun waardigheid terugkregen. De meisjes waren gelukkig met hun nieuwe kleren", aldus mgr. Nzapalainga. De aartsbisschop roept de autoriteiten op hulp te geven aan de inwoners van dit dorp, evenals aan inwoners van andere dorpen.