Centraal Afrika: "Spanningen bedreigen fragiele vrede"

Project
“De spanningen zijn verminderd, maar blijven onder de oppervlakte aanwezig", vertelt pater Aurelio Gazzera aan Kerk in Nood over de situatie in de Centraal Afrikaanse Republiek.
nzapalainga_and_layama_CAR-1

“De spanningen zijn verminderd, maar blijven onder de oppervlakte aanwezig", vertelt pater Aurelio Gazzera aan Kerk in Nood. De Italiaanse Karmeliet, die al meer dan 20 jaar in de Centraal-Afrikaanse Republiek verblijft en momenteel gestationeerd is in Bozoum, is waarnemend directeur van Caritas van het bisdom Bouar in het westen van het land. Hij beschrijft de huidige situatie in de Centraal Afrikaanse Republiek na recente conflicten in de hoofdstad Bangui en in het noorden van het land. Kerk in nood steunt de Kerk in het roerige land.

Gevlucht naar kapucijner paters
Op 11 juni fungeerden enkele Séléka-leden, moslim rebellen, als escorte voor lokale mensen die vermoedelijk gestolen vee richting de grens met Kameroen dreven. Toen ze een wegversperring bereikten in de buurt van het stadje Ngaoundaye, bevalen politie en enkele leden van de anti-balaka, christelijke milities, hen om de wapens neer te leggen. Het resultaat was een vuurgevecht. In de uren en dagen die volgden, deden de Séléka-rebellen aanvallen op Ngaoundaye om ‘wraak te nemen.’ Pater Aurelio: "De bewoners vluchtten onmiddellijk naar de lokale missie van de kapucijner paters. Deze werd al snel door de leden van de Séléka bezocht, maar zij beperkten zich tot het roven van een paar dingen. Ze bedreigden zowel de broeders als de lokale mensen, maar niet op al te gewelddadige wijze."

Politie ontvoerd
In de hoofdstad Bangui was de inmiddels beruchte islamitische wijk PK5 wederom toneel van conflicten. "Sommige moslimbenden zochten hun toevlucht in de wijk, waarschijnlijk beschermd door de bewoners van deze islamitische enclave, waar niemand durft te komen en zowel de politie als de VN-troepen er vaak slecht vanaf komen." De benden trokken zich terug in de wijk nadat een aantal van hen eerder waren gearresteerd. Om de autoriteiten te dwingen hun kameraden vrij te geven, ontvoerden ze 6 politieagenten. Pater Aurelio: "Het is echt ernstig dat leden van de politie ontvoerd zijn in de hoofdstad van het land. Het bevestigt de extreme zwakte van de overheid." Hoewel de autoriteiten aanvankelijk weigerden te onderhandelen, lijkt het er sterk op dat de regering aan de eisen van de ontvoerders heeft voldaan. De agenten zijn vrijgelaten en het proces tegen de leden van deze moslimbende, dat voor afgelopen zaterdag gepland was, heeft niet plaatsvonden.

Risico voor de vrede
De twee incidenten, die niet specifiek religieus van aard zijn, riskeren het klimaat van vrede en rust te ondermijnen dat de overhand heeft in Centraal-Afrika sinds het bezoek van de Paus, afgelopen november. Velen hebben de laatste maanden gesproken over het ‘wonder van Paus Franciscus.’ Volgens pater Aurelio kunnen de nieuwe spanningen uitmonden in nieuwe interreligieuze conflicten omdat "valse informatie op het internet wordt gezet waarin wordt beweerd dat moslims zijn gedood of gemarteld – alsof iemand probeert om onrust te stoken". Intussen heeft de Séléka, een alliantie van moslimrebellen, zich uitgebreid, waarmee het ongeveer 60% van het land onder controle heeft.

Help mee!
Op dit kritieke moment is het meer dan ooit van belang om de interreligieuze dialoog te bevorderen. Daarom steunt Kerk in Nood – als onderdeel van de campagne Wees Gods genade – bijeenkomsten voor dialoog en verzoening in de hoofdstad Bangui. Ongeveer 650 mensen, onder wie priesters, religieuzen en vertegenwoordigers van de verschillende gemeenschappen komen samen “vanwege het gevaar dat mensen terug gaan schieten." Helpt u mee, zodat zij leren hoe dialoog en verzoening zo goed mogelijk in praktijk te brengen?