Catechisten gedood in vluchtelingenkamp

donderdag, 14 december 2017
Nieuws
Onder de mensen die maandag zijn omgekomen bij een explosie in het Minawao-vluchtelingenkamp in het noordoosten van Nigeria zijn twee catechisten.
ACN-20170424-53519-Begrafenis-Asso-na-aanval-Fulani

Onder de mensen die maandag zijn omgekomen bij een explosie in het Minawao-vluchtelingenkamp in Pulka zijn ook twee catechisten. In het kamp, in het noordoosten van Nigeria, worden Nigeriaanse vluchtelingen uit Kameroen gerepatrieerd. Volgens pr. Gideon Obasogie, woordvoerder van het bisdom Maiduguri, is de aanslag gepleegd door Boko Haram, de aan Islamitische Staat gelieerde terreurbeweging.

"We hebben inlichtingen dat enkele Boko Haram hun weg vonden in het Minawao-kamp en hun bomgordels lieten ontploffen met als gevolg tientallen doden, waaronder twee catechisten uit de gemeenschap die waren aangesteld door de bisschop van Maiduguri, Oliver Dashe Doeme",aldus pr. Gideon. Volgens het Nigeriaanse leger werd de explosie niet veroorzaakt door een zelfmoordaanslag, maar door een mortier die was afgevuurd op het kamp. Het leger telde tot dusver vier slachtoffers.

"Er zijn meer dan 91.000 mensen die vanit Nigeria naar Kameroen zijn gevlucht, maar die door vijandigheden daar naar hun land van herkomst terugkeren. In de kampen zijn zij kwetsbaar voor het geweld van Boko Haram", aldus de priester. Veel vluchtelingen willen terug naar hun eigen huizen, maar hun huizen en gemeenschappen zijn vervallen ruïnes. Ook lijden velen lichamelijk en geestelijk onder de verschrikkingen die zij moesten doormaken. De overheid heeft de noodtoestand uitgeroepen, maar doet verder weinig om de mensen lokaal te ondersteunen. "De katholieke kerk zet echter noodhospitalen en mobiele klinieken in om te voorzien in de onmiddellijke behoeften van onze mensen", besluit Fr. Gideon.

Bron: Fides