Canadese bisschop dringt bij Saoedi-Arabië aan op tolerantie

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Bisschop Franë§ois Lapierre van Saint-Hyacinthe, voorzitter van het mensenrechten-comité van de Canadese bisschoppenconferentie...
20120605saoedi-Arabi01

Bisschop Franë§ois Lapierre van Saint-Hyacinthe, voorzitter van het mensenrechtencomité van de Canadese bisschoppenconferentie, heeft de regering van Saoedi-Arabië gevraagd zich te distantiëren van de oproep van een sjeik om alle kerken op het Arabisch schiereiland te vernietigen.

"In een verklaring heeft sjeik Abdul Aziz bin Abdullah, een van de invloedrijkste stemmen in de islamitische wereld, gezegd dat ‘slechts een religie, de islam, zou moeten bestaan op het Arabische schiereiland," en dus "is het noodzakelijk alle kerken in de regio te verwoesten,"" schrijft mgr. Lapierre in een brief aan de ambassadeur van Saoedi-Arabië in Canada. "Hoewel dit meer dan twee maanden geleden door nieuwsbureaus is gemeld, zijn er geen aanwijzingen dat de Saoedi-Arabische autoriteiten deze oproep tot religieus geweld hebben gecorrigeerd of afgewezen." Artikel 18 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van de VN, vervolgt de bisschop, stelt dat "iedereen het recht heeft op vrijheid van denken, geweten en religie; dit recht houdt ook het recht in op het veranderen van zijn godsdienst en de vrijheid, alleen of in een gemeenschap, in het openbaar of privé, zijn geloof te belijden door het te onderwijzen, te praktiseren, te volgen en te vieren."

Respect

We vragen uw regering de principes toe te passen die staan in de Riyadh Declaration van 2003: "Dwang op het gebied van geloof is verboden volgens de Goddelijke wet, internationale tradities en conventies die onder alle omstandigheden moeten worden toegepast." Een dergelijke tolerantie is niet af te lezen aan de verklaring van sjeik Abdul Aziz bin Abdullah. "Koning Abdullah bin Abdulaziz Al-Saud geniet respect voor zijn bevorderen van dialoog tussen de wereldgodsdiensten , zijn rol in de Wereld Conferentie inzake dialoog in Madrid en voor het aanmoedigen van een VN conferentie over dialoog in 2008. Wij vragen u met aandrang aan zijne Koninklijke Hoogheid onze zorgen door te geven naar aanleiding van de verklaring van sjeik Abdul Aziz bin Abdullah, vooral met het oog op de noodzakelijke religieuze harmonie en tolerantie in het Midden-Oosten. "

 

bron: CWN

Foto: Tundratabloids.com