Canada: Bejaarde vrouwen verjagen aanvaller priester met loopstokken

donderdag, 28 maart 2019
Nieuws
De politie onderzoekt een incident in Edmonton, Canada, waar enkele bejaarde vrouwen de aanvaller van een priester met hun wandelstokken terugsloegen.
20130703_005

Het was na de avondmis in de parochie Onze-Lieve-Vrouw-Koningin van Polen op 13 maart dat priester Marcin Mironiuk buiten afscheid nam van parochianen toen een jonge man van ongeveer 25 jaar oud de priester benaderde. Pr. Mironiuk, die de man niet herkende, vroeg hem of hij Pools sprak. De man zei ‘nee’ en rende op de priester af. Volgens Lorraine Turchansky, een woordvoerder van het Katholieke aartsbisdom Edmonton, gooide de man de priester vervolgens op de grond om hem met zijn handen te verstikken toen de oudere vrouwen de priester kwamen verdedigen.

"Ze waren behoorlijk geschrokken," vertelt Turchansky. "Het waren oudere vrouwen, dus ze zijn niet van de leeftijd dat ze een mobieltje pakken en een video maken of 911 bellen. Ze deden wat ze konden en hadden loopstokken. Ze begonnen de man met hun stokken te slaan. Toen de vrouwen probeerden de vreemdeling van de priester af te trekken, ontvluchtte hij de kerk.” Volgens de woordvoerder is de priester "getraumatiseerd" door het incident. “Hij bracht die nacht bij vrienden door, in plaats van alleen in zijn pastorie.” De politie onderzoekt het incident en zoekt naar de verdachte, die de autoriteiten omschrijven als een 25-jarige blanke man met kort, donker haar, die rook naar alcohol.

De aanval is een van een reeks aanvallen op priesters in Canada. Op 22 maart, enkele dagen na het incident in Edmonton, werd de 77-jarige priester Claude Grou van het oratorium van St. Joseph in Montreal neergestoken door een aanvaller tijdens de ochtendmis. Grou heeft inmiddels het ziekenhuis verlaten, herstelt goed en is "gretig" om weer aan het werk te gaan. Volgens Turchansky ‘schrok’ een andere priester in het bisdom, pr. Roger Rouleau uit Vermillion, hevig toen twee dagen na het steekincident een man het altaar opsprong tijdens de ochtendmis: “Hij duwde hem omhoog op het altaar, zodat pr. Rouleau alleen kon denken aan de gruwelijke aanval in Montreal.” Uiteindelijk bleek dat de man ‘gewoon’ een knuffel wilde hebben.”

Bron: CNA/ Global News Canada/CBS