Caïro: 20.000 mensen wonen begrafenis bij van slachtoffers conflict tussen Kopten en militair regime

woensdag, 28 oktober 2015
Nieuws
Meer dan 20.000 mensen hebben in en rondom de Koptische Kathedraal van Caïro de uitvaart van 17 slachtoffers bijgewoond die zondag...
20111110_Egypte01

Meer dan 20.000 mensen hebben in en rondom de Koptische Kathedraal van Caïro de uitvaart van 17 slachtoffers bijgewoond die zondag tijdens een demonstratie door het leger gedood werden. In totaal vielen 25 doden en meer dan 500 gewonden bij het geweld. Het protest werd gehouden uit boosheid vanwege de vernietiging van een Koptische Kerk in de provincie Aswan.

 

Martelaren

De priester die de uitvaart leidde, noemde de overledenen "martelaren die de Kerk gered hebben." Voordat de afscheidsviering begon, trokken Christenen in een stoet met leuzen als "Christenen en Moslims zijn een" door een wijk van Caïro waar het Koptisch ziekenhuis staat.

 

Corrupt

De Koptische Patriarch Shenouda III kondigde drie dagen van rouw en gebed af om de slachtoffers te herdenken. De Kopten zijn door de gebeurtenissen zwaar aangedaan. Aida Mahrous (42) vertelde aan de krant Al-Masry Al-Youm dat "politiek nooit zal veranderen en dat het volgende regime dat aan de macht komt hetzelfde zal zijn als het vorige". Volgens Mahrous is de oplossing van het probleem "dat we moeten laten zien dat Christenen en Moslims een volk zijn, omdat anders de overheid een corrupte bende blijft".

 

Bendes

 

De Hoge Raad van het leger heeft direct een commissie ingesteld die onderzoek doet naar de militairen die verantwoordelijk zijn voor het buitensporig geweld dat zoveel doden en gewonden tot gevolg heeft. Ooggetuigen van het brute geweld door militairen tegen de demonstranten melden "dat het leger op kwaadaardige wijze ingreep op de verzamelde menigte" die zich voor het gebouw van de staatstelevisie had verzameld. Er werd met onder meer pantservoertuigen ingereden op de mensen. Het geweld laaide op toen demonstranten werden belaagd door bendes uit de sloppenwijken van Caïro. Lokale bronnen melden dat de staatstelevisie een rol speelde in het geweld tegen Christenen; zij riep Moslims op de waarden van de Islam en de Arabische Lente te verdedigen.

 

Uitnodiging

 

De internationale gemeenschap heeft met bezorgdheid gereageerd op de situatie in Egypte. Kopten beschuldigen de VS en Europa ervan niets te doen. Ze vragen westerse regeringen druk uit te oefenen op de gezaghebbende militaire raad om religieuze minderheden te beschermen. Iman Mohamed Ahmed el-Tayeb van de al-Azhar-universiteit heeft leiders van de Koptische gemeenschap en de Moslimgemeenschap uitgenodigd om elkaar te ontmoeten om zo een einde te maken aan de spanningen en het geweld tussen de twee groepen.

 

 

 

(Bron: KN/AsiaNews)