Burundese president zoekt controle Kerk

maandag, 09 mei 2016
Nieuws
De Burundese bisschoppen en priesters worden steeds vaker en steeds openlijker een doelwit van intimidatie vanwege het presidentiële regime.
20160509-Burundi-Greep-op-RK-Kerk

Het regime van president Pierre Nkurunziza tracht haar greep op de katholieke Kerk, onder meer door intimidatie en bedreiging, steeds meer te versterken. De intimidatie tegen bisschoppen, priesters en verantwoordelijke leken neemt dag na dag toe.

De harde aanpak is het gevolg van het openlijke protest van de kerkleiding tegen de herverkiezing van president Pierre Nkurunziza, die sinds 2005 aan de macht is en volgens de grondwet niet voor een nieuwe ambtstermijn in aanmerking komt. De afgelopen maanden werd ook al meermaals getracht om een aanslag te plegen tegen aartsbisschop Evariste Ngoyagoye van Bujumbura.

In Burundi heerst momenteel een klimaat van terreur, verdwijningen en marteling. Het geweld heeft ook een etnisch aspect, omdat de aanhangers van Nkurunziza elke oppositie en elk protest in de schoenen van de Tutsi’s schuiven. Het regime van Nkurunziza tracht, onder meer via haar jongerenbendes, steeds meer controle te krijgen op de preken van priesters. Daarbij zijn na doodsbedreigingen ook al drie priesters uit de hoofdstad naar het buitenland gevlucht.

Bron: La Croix/Kerknet