Buitenlandse strijders in Syrië schrik voor Christenen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De openbare executie van de jonge koffieverkoper Muhammad al-Quatta die zondag in Aleppo werd vermoord door een groep jihadisten omdat hij de profeet Mohammed zou hebben...

De openbare executie van de jonge koffieverkoper Muhammad al-Quatta die zondag in Aleppo werd vermoord door een groep jihadisten omdat hij de profeet Mohammed zou hebben beledigd, is volgens de Melkitische aartsbisschop van Aleppo een "vreselijke gebeurtenis. De moord heeft de hele bevolking van de stad geschokt, zowel moslims als Christenen die geen islamitische staat in Syrië willen." Voor de prelaat, Jean Clement Jeanbart, is de daad het zoveelste bewijs van de brutaliteit van buitenlandse strijders in Syrië. "Christenen", legde hij uit, "worden geterroriseerd door deze milities en vrezen dat als deze groepen zouden overwinnen, zij niet langer hun religie kunnen uitoefenen en gedwongen worden het land te verlaten." Het sturen van meer wapens naar het land zou alleen maar leiden tot meer van zulke geweldsdaden, voegde hij eraan toe. Het incident vond zondag plaats in een van de districten van de stad die door islamistische opstandelingen gecontroleerd worden . De jonge man werkte in zijn kiosk toen twee mannen kwamen en een gratis kop koffie vroegen. De jongeman protesteerde en zei dat "zelfs Mohammed het juiste zou doen en betalen voor de koffie".

Getuigenissen

Woedend door het antwoord, namen de twee strijders Mohammed mee. Na hem mishandeld te hebben sleurden ze hem naar de straat en spoorden mensen aan valse getuigenissen tegen hem te uiten dat hij de profeet en de islam beledigd had. Na het uitspreken van de doodstraf werd de tiener geblinddoekt en gedood door twee schoten in de nek en de rug. Dit voltrok zich voor de ogen van zijn ouders en meer dan honderd mensen, die gedwongen werden de executie bij te wonen. De precieze gebeurtenissen moeten echter nog bevestigd worden . In een video op een website van de rebellen treedt een vrouw op die zegt Muhammeds moeder te zijn en beschrijft de brutale executie van haar zoon. De jongen werkte om de familie te helpen, lichtte ze toe.De islamitische rechtbank van het "Kalifaat van Irak en de Levant", zoals de islamisten zich noemen die de macht hebben over het district van Aleppo, gaf een verklaring uit over de daad en stelde dat zij Muhammeds excutie en veroordeling niet had geautoriseerd.

Plaag

In de ogen van mgr. Jeanbart zijn islamitische rechtbanken een plaag voor de meeste gebieden die in handen zijn van buitenlandse, aan al-Qaida gelieerde, milities, laat staan van supporters van Bashar al-Assad. "Zo gauw als zij de stad bereiken", zei de aartsbisschop, "nemen de islamistische guerrilla’s, bijna allemaal van buitenlandse afkomst, de moskeeën over. Elke vrijdag lanceert een imam hun boodschap van haat en roept de bevolking op iedereen te doden die niet het geloof van de profeet Mohammed aanhangt. Ze gebruiken rechtbanken om beschuldigingen van blasfemie te berechten. Wie het niet met hun opvattingen eens is, betaalt met zijn leven", aldus de prelaat.

Bron: AsiaNews

Foto: AsiaNews