Boze Kopten jouwen ‘verzoeningscommissie’ uit

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Woedende Kopti- sche Christenen hebben zondag overheidsfunctio- narissen uitgejouwd tijdens een traditionele "verzoeningsbijeen- komst" naar aanleiding van het€¦
20130417_Egypte01

Woedende Koptische Christenen hebben zondag overheidsfunctionarissen uitgejouwd tijdens een traditionele "verzoeningsbijeenkomst" naar aanleiding van het sektarisch geweld anderhalve week geleden in Al Khosous in het Egyptische Qaliubia. Bij de drie dagen aanhoudende incidenten vielen zeven doden, onder wie zes Christenen.

De bijeenkomst was georganiseerd door de overheid en werd bijgewoond door gouverneur Abdel-Ghafour, een presidentiële adviseur, hoge veiligheidsfunctionarissen, vertegenwoordigers van Al Azhar en twee priesters van de St. Georgeskerk in Al Khosous. De regeringsdelegatie werd uitgejouwd door boze Kopten, die zeiden uit het verleden te hebben geleerd dat dergelijke bijeenkomsten zinloos zijn. Zij benadrukten dat de wet moet worden gehandhaafd, ongeacht overtreders Moslim of Christen zijn.

‘Verraders’

Kopten die instemden met de verzoeningsgesprekken werden door woedende geloofsgenoten uitgemaakt voor "verraders". "Iedereen die met deze regering samenwerkt en zich erdoor laat gebruiken heeft het bloed van de Koptische Khousos slachtoffers aan zijn handen", aldus Medhat Kelada, hoofd van de Europese Unie van Koptische Organisaties voor Mensenrechten.

De voormalige Koptische parlementariër Emad Gad noemde de bijeenkomst een truc die het huidige regime heeft overgenomen van het vorige om wetshandhaving te ontlopen en criminelen te laten ontkomen. Gad benadrukte dat de Koptische Kerk niets met de bijeenkomst te maken had en beide priesters onder druk zouden zijn gezet om deel te nemen.

‘Vrede en verzoening’

De vroegere patriarch echter, bisschop Pachomios van Beheira, benadrukte dat "ons Christelijk geloof is gebaseerd op vrede en verzoening". Maar hij voegde eraan toe dat de bijeenkom st alleen acceptabel was "onder voorwaarde dat de aanvallers worden berecht en gestraft" en de gemeenschap wordt beschermd.

Op zondag 7 april vielen gemaskerde mannen rouwende Kopten aan tijdens de uitvaart van enkele geloofsgenoten in de Koptische St. Marcuskathedraal met een regen van stenen en molotovcocktails. Aanwezige veiligheidstroepen dreven de Kopten, die een veilig heenkomen zochten op het kerkplein, met traangasgranaten de kathedraal in. Tachtig mensen moesten met ademhalingsproblemen in het ziekenhuis worden opgenomen. Bij de gevechten kwamen een Kopt en een Moslim om het leven. De Kopt door een schot in het hoofd, de Moslim omdat hij van een ladder viel toe hij probeerde beveiligingscamera’s uit te schakelen.

‘Verantwoordelijk’

Enkele dagen eerder heeft de koptische Kerk voor het eerst in krachtige bewoordingen president Morsi en diens regering volledig verantwoordelijk genoemd voor het totale gebrek aan gerechtigheid, veiligheid en stilzwijgen over medeplichtigheid van overheidsfunctionarissen. Zo beschikken de Kopten over videobeelden en foto’s van gemaskerde aanvallers in politievoertuigen.

"Het zich herhalende sektarische geweld is mogelijk doordat wetshandhaving ontbreekt. Dat cre:eert een klimaat waarin Kopten getreiterd worden en behandeld als tweederangs burgers", aldus de persoonlijk secretaris van paus Tawadros II.

Bron en foto: AsiaNews