Bouw van een pastorie (Papoea-Nieuw-Guinea)

Project
Het bisdom Daru-Kiunga in het Westen van Papoea-Nieuw-Guinea is nog maar 52 jaar oud. De mensen daar zijn dan ook pas hoogstens drie generaties lang katholiek. Toch is de kerk hier zeer...

20110901Papua_003

Het bisdom Daru-Kiunga in het Westen van Papoea-Nieuw-Guinea is nog maar 52 jaar oud. De mensen daar zijn dan ook pas hoogstens drie generaties lang katholiek. Toch is de kerk hier zeer actief. Scholen, gezondheidsinstellingen, gehandicaptenzorg, beroepsopleidingen, Aidspreventie en de verzorging van HIV-patiënten – dat alles heeft het bisdom hier op poten gezet. Bovendien ligt de zielzorg van mannen bisschop Gilles Coté, een Canadees, zeer na aan het hart. Hij heeft geconstateerd dat de situatie van de zeer gediscrimineerde en verwaarloosde vrouwen alleen kan verbeteren, als ook de mannen worden geholpen om met zichzelf in het reine te komen.

In de havenstad Kiunga, waar de bisschopszetel is gevestigd, ligt ook de parochie van St. Brigid. Zij bevindt zich in een soort industriegebied, vlakbij de OK Tedi mijn, een koper- en goudmijn. De gelovigen van de parochie hebben een grote wens: zij zouden het fijn vinden als hun pastoor in een pastorie zou kunnen wonen. Momenteel woont hij in het huis van de bisschop. Hoewel de afstand niet erg groot is, zijn de dagelijkse autoritten wel duur en bezwaarlijk. Vooral in de weekenden zijn deze tochten zelfs gevaarlijk. Want dan zijn er grote mensenmassa’s op de been, waarvan er veel hebben gedronken.

Steeds opnieuw vragen de gelovigen de bisschop of de priester niet dichter in de buurt van de parochiekerk kan komen wonen. Dan zou hij ook vlakbij het ziekenhuis zijn waar hij vaak naar toe wordt opgeroepen, om zieken te bezoeken en de sacramenten toe te dienen. Maar er is een probleem. De parochie heeft geen pastorie. Den mensen hebben wel geld opgehaald om een huis voor de pastoor te bouwen. Zij zijn heel vrijgevig en brengen grote offers, maar de financiële middelen zijn niet toereikend. Daarom heeft bisschop Coté ons om hulp verzocht. Wij zouden hem graag helpen met 13.000 euro.

Projectcode: 512-01-19


Elke gift die wij ontvangen zal aan de beschreven of gelijksoortige projecten besteed worden om de pastorale activiteiten van Kerk in Nood mogelijk te maken.