Bouw van een kerk in Uchubamba (Peru)

Project
In Peru hebben de gelovigen een diepe en sterke devotie tot de H. Rosa van Lima. Zij is de eerste heilige van Latijns-Amerika. Volgens een legende zag haar moeder, toen zij werd gedoopt, een roos boven het kind zweven, en sindsdien werd zij Rosa genoemd.<
20120330peru005

In Peru hebben de gelovigen een diepe en sterke devotie tot de H. Rosa van Lima. Zij is de eerste heilige van Latijns-Amerika. Volgens een legende zag haar moeder, toen zij werd gedoopt, een roos boven het kind zweven, en sindsdien werd zij Rosa genoemd. Toen zij 20 was, werd Rosa tegen de wil van haar ouders lid van de Dominicaanse Derde orde, nadat zij geweigerd had te trouwen. Haar liefde tot Jezus Christus was sterker dan al het andere en daarom leefde zij een streng leven van gebed en penitentie. Steeds weer bad zij, "Heer vermeerder mijn lijden, maar ook mijn liefde." Hoewel zij al op 31jarige leeftijd stierf, stichtte ze het eerste contemplatieve klooster in Latijns-Amerika. Tegenwoordig wordt zij afgebeeld met een rozentak of met een krans van rozen, en vaak ook met het Kind Jezus, waarvan wordt gezegd dat Het veel aan haar verscheen.

Een van de vele kerken in Peru die zijn toegewijd aan de H. Rosa van Lima, staat in Uchubamba in de parochie van Chugay, hoog in het Andesgebergte in de prelatuur van Huamachuco. Deze prelatuur ligt in een van de armste delen van het land. Bisschop Sebastian Ramis Torrens zei enige tijd geleden tegen "Kerk in Nood": "De landbouw brengt hier weinig op. Voor een grote zak aardappelen krijgen de boeren maar net 25 eurocent. En hetzelfde geldt voor wortelen. Mensen kunnen daar niet van leven." En soms mislukt de oogst. "Het ene jaar lijkt het alsof de oogst zal slagen, maar dan ineens slaat de koude toe en verwoest een groot deel van de gewassen.", zo legt de bisschop uit. Daarom zijn de mensen in Uchubamba zo arm, en is hun kleine kerk in zo’n armzalige staat. Eigenlijk is zij in zo slechte staat dat zij niet kan worden gerestaureerd en helemaal opnieuw moet worden opgebouwd. "Kerk in Nood" helpt hen met 5.250 euro.

Projectcode: 234-01-19

Elke gift die wij ontvangen zal aan de beschreven of gelijksoortige projecten besteed worden om de pastorale activiteiten van Kerk in Nood mogelijk te maken.