Bouw van een kerk in Sloka (Letland)

Project
Veel toeristen bezoeken de Letse hoofdstad Riga en komen dan onder de indruk van de schoonheid van de stad. Er zijn er maar weinig die weten dat al aan de rand van de stad een andere wereld begint. Want er heerst nog altijd...
20110902_005

Veel toeristen bezoeken de Letse hoofdstad Riga en komen dan onder de indruk van de schoonheid van de stad. Er zijn er maar weinig die weten dat al aan de rand van de stad een andere wereld begint. Want er heerst nog altijd armoede in grote delen van het land, dat in 1991 onafhankelijk werd van de Sovjet-Unie. Toen Letland in 2004 lid van de EU werd, werd het geboekstaafd als de snelst groeiende economie in Europa. Maar al vijf jaar later stond het land voor het faillissement. De werkloosheid bedroeg 19 procent en ligt momenteel op 16 procent. En hoewel de economische situatie enigszins gestabiliseerd is, is de Oostzee republiek nog steeds op hulp van buiten aangewezen.

Ook de Katholieke Kerk is arm. Haar leden vormen 24 procent van de bevolking (55 procent van de inwoners van Letland zijn Lutheranen, 9 procent is Russisch orthodox). Zij bevindt zich na de lange jaren van communistische overheersing nog steeds in een opbouwfase en lijdt momenteel onder een steeds groter gebrek aan priesters. De hele infrastructuur moet opnieuw worden opgebouwd.

 

Ten Westen van Riga ligt de stad Jurmala aan de Golf van Riga. Het stadsdeel Sloka heeft ca. 40.000 inwoners. De situatie daar is moeilijk: sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie komen er geen toeristen meer, die vroeger de stranden bevolkten, en de fabrieken zijn gesloten. De stad werd in de Sovjetperiode gebouwd als "Stad zonder God" . Er wonen 3000 katholieken in Sloka. De katholieke kerk is er tot heden de enige kerk. Gedurende lange tijd werd de H. Mis in een kleine kerkhofkapel gevierd, maar die was veel te klein om alle gelovigen te bevatten. In 2009 werd met de bouw van de parochiekerk begonnen. Nu wordt in de in aanbouw zijnde parochiekerk al regelmatig de H. Mis gevierd. Regelmatig nemen ongeveer 150 mensen aan de erediensten deel. Als de kerk klaar is zullen nog meer mensen naar de Mis komen, want de kerk is gunstig gelegen: vlak bij de tramlijn. Gelovigen uit andere plaatsen kunnen zo ook met de tram naar de Mis komen want een tramkaartje is goedkoop.

 

Kerk in Nood heeft 40.000 euro toegezegd, zodat de parochiekerk spoedig kan worden afgebouwd en ook de werkzaamheden binnen kunnen worden uitgevoerd..

Projectcode: 435-01-19

 

 

 

Elke gift die wij ontvangen zal aan de beschreven of gelijksoortige projecten besteed worden om de pastorale activiteiten van Kerk in Nood mogelijk te maken.