Bouw van een kerk in Jdeideh-Fakiha in Libanon

Project
Jdeideh-Fakiha, gelegen aan de Syrische grens op 40 kilometer van het historische Baalbek, is een zeer arm dorp. Bijna alle 5000 inwoners zijn analfabeet, zij verhuren zichzelf als boeren of als soldaten in het leger...
20120913libanon01

Jdeideh-Fakiha, gelegen aan de Syrische grens op 40 kilometer van het historische Baalbek, is een zeer arm dorp. Bijna alle 5000 inwoners zijn analfabeet, zij verhuren zichzelf als boeren of als soldaten in het leger, "terwijl de weinige inwoners met een opleiding de stad hebben verlaten om werk in Beiroet te vinden", zo vertelt ons Pater Jean Nasrallah. Hij is parochiepriester ter plaatse.

70 % van de inwoners zijn Christenen, de rest hangt de soennitische islam aan. Jdeideh-Fakiha is het enige christelijke dorp in de regio, en is omgeven door moslimdorpen. Het vertrek van christelijke families gaat ook na de oorlog nog door. Het bisdom Baalbek ligt in de Bekaa-vlakte, waar de Hezbollah heel sterk aanwezig is. Baalbek is een van de armste bisdommen van het land. "Om veiligheidsredenen zijn veel christelijke families naar gebieden in Oost-Libanon gevlucht", aldus Pater Nasrallah. Het dorp kan alleen overleven dankzij "de volharding van de mensen die hun uiterste best doen om in het land te kunnen blijven, het te bebouwen en steeds weer een markt te vinden voor hun producten", voegt hij eraan toe.

Pater Nasrallah vraagt Kerk in Nood om steun voor de bouw van de parochiekerk van Sint Antonius, die midden in de velden werd opgetrokken. Het is de tweede Grieks-katholieke kerk in het dorp. De eerste wordt ondertussen gebruikt als onderdak voor de pater en voor sociale activiteiten. De nieuwe kerk moet niet alleen de Christenen bijeen houden die te midden van de moslims hun christelijke identiteit willen behouden, maar moet ook voor grote feestelijkheden zoals bruiloften en begrafenissen gebruikt kunnen worden. De muren staan al. Het dak wordt er de komende lente opgezet. Kerk in Nood zou deze parochie met € 20.000 voor de bouw van de kerk willen steunen.

Projectcode: 398-00-00

Dit project is een voorbeeld van ons werk. Uw gift zal aan dit of een soortgelijk project ten goede komen en het pastorale werk van Kerk in Nood mogelijk maken.
Foto: Kerk in Nood