fbpx

Bouw van een kerk in Hasilpur (Pakistan)

Project
De katholieken in Hasilpur zijn dolgelukkig want ze hebben nu een nieuwe parochiekerk. Dankzij de gulle gaven van velen van onze weldoeners was "Kerk in Nood" in staat dit project te steunen.
20111125_011

De katholieken in Hasilpur zijn dolgelukkig want ze hebben nu een nieuwe parochiekerk. Dankzij de gulle gaven van velen van onze weldoeners was "Kerk in Nood" in staat dit project te steunen. Hasilpur ligt niet ver van de grens met India, in het bisdom Multan. Toen de nieuwe natie, Pakistan, werd gesticht in 1947, zijn veel Indiërs hier de nieuwe grens overgestoken om hier te leven. Nu leven hier 300 katholieke gezinnen, de meeste van hen in uiterste armoede, levend van een klein salaris als dagloners. Al sinds vele jaren hebben de katholieke gelovigen verlangd naar een eigen stenen kerk, omdat de oude lemen kapel waar zij samenkwamen om te bidden, die gebouwd was in 1950, bijna onherstelbaar beschadigd was door jaren van zware regenval. Uiteindelijk heeft de overheid in 2005 het gebruik van het gebouw definitief verboden wegens het dreigende instortingsgevaar. En dus waren de mensen gedwongen voor de viering van de H. Mis in de openlucht samen te komen, elke zondag en elke dinsdag. Maar de zomers zijn hier vreselijk heet en de winters kunnen erg koud zijn. En dus zijn zij op eigen initiatief begonnen met de bouw van een nieuwe kerk. Maar de bouwmaterialen waren na de rampzalige overstromingen van 2010 onbetaalbaar geworden, omdat iedereen probeerde zijn verwoeste gebouwen weer op te bouwen. Uiteindelijk wendden zij zich tot "Kerk in Nood" om steun, en nu is de bouw van hun parochiekerk voltooid!

 

Maar er is nog een reden waarom de parochianen zo blij zijn, want dit jaar werd een van hen, een jonge man uit Hasilpur die Benjamin heet, priester gewijd. Het bisdom Multan strekt zich uit over 99.000 km², dus het is groter dan Oostenrijk; toch heeft het maar 15 bisdompriesters. De parochiepriester van Hasilpur heeft drie parochies die hij moet bedienen – en de afstanden zijn aanzienlijk groot. Toch speelt hij het klaar elke zondag en elke dinsdag de H. Mis op te dragen in alle drie de parochies.

 

Na de H. Mis, die goed wordt bezocht, blijven veel gelovigen bidden bij het heiligdom van O.L.Vrouw dat op het terrein van de kerk ligt. De devotie tot de Moeder Gods is hier diepgeworteld en bijna elke kerk in Pakistan heeft een Marieheiligdom op het terrein, waar vele gelovigen, vooral vrouwen en kinderen, staan te bidden zowel vóór als na de H. Mis. De grot van O.L.Vrouw die bij de nieuwe kerk hoort, en waaraan "Kerk in Nood" heeft bijgedragen, is versierd met een witgele Vaticaanse vlag, een zichtbaar symbool dat de mensen zelfs hier in Hasilpur zich een onderdeel voelen van de Rooms-katholieke Wereldkerk.

 

Dit project is een voorbeeld van het werk dat "Kerk in Nood" doet. Tenzij u anders aangeeft, wordt uw gift aan dit of een ander soortgelijk project besteed, dat overeenstemt met de pastorale prioriteiten van "Kerk in Nood".

 

Projectcode: 328-01-19