Bouw kerk in Toamasina (Madagaskar)

Project
Pater Pierino Limonta is blij: in zijn parochie wordt een nieuwe kerk gebouwd! En hij is des te blijer omdat aartsbisschop Désiré Tsarahazana van Toamasina besloten heeft dat het Godshuis aan Paus Johannes XXIII moet worden toegewijd. De bedoeling is daar
ACN-20140228madag05719


Pater Pierino Limonta is blij: in zijn parochie wordt een nieuwe kerk gebouwd! En hij is des te blijer omdat aartsbisschop Désiré Tsarahazana van Toamasina besloten heeft dat het Godshuis aan Paus Johannes XXIII moet worden toegewijd. De bedoeling is daarmee de 50ste sterfdag van deze Paus, die op 27 april heilig wordt verklaard, en de 50e verjaardag van het Tweede Vaticaans Concilie te eren. "Het zal een kerk van het Concilie worden", licht de aartsbisschop toe.

Van oerwoud tot grote stad
"We zijn er allemaal heel gelukkig mee, en ook de school die we gaan bouwen, zal naar Johannes XXIII worden genoemd.", vertelt Pater Pierino. Deze Italiaan is al zesendertig jaar missionaris op Madagaskar. De meeste tijd heeft de Italiaan in het oerwoud geleefd. Daar heeft hij met de mensen vreugde, gebed, hoop, maar ook hun verdriet, hun lijden en hun ziektes gedeeld. Ondertussen staat hij nu voor een grote uitdaging: hij werd benoemd tot pastoor van de parochie van het H. Hart van Jezus van Toamasina. Hij heeft zijn leven in het oerwoud verruild voor de jungle van een zich snel ontwikkelende havenstad aan de Oostkust van het in de Indische Oceaan gelegen eiland.
Nieuwe kerk
In een buitenwijk van de metropool Toamasina heeft zich een nieuwe katholieke gemeenschap ontwikkeld. De stadswijk heet Andranomadio en behoort tot de H. Hartparochie. Hier komt de nieuwe kerk te staan. De mensen leven in grote armoede, maar zijn ook zeer gelovig. Zij moeten lange afstanden te voet afleggen als zij in de parochiekerk de H. Mis willen bijwonen.

Nieuwe fundamenten
Op het ogenblik worden in Andronomadio de H. Missen in provisorische ruimtes gevierd, die veel te klein zijn voor het grote aantal gelovigen. Op 11 oktober 2013, de feestdag van Johannes XXIII, werd al met de bouw van de kerk begonnen. De fundamenten zijn al aangebracht. Bovendien wordt er een school gebouwd, zodat de kinderen een toekomst hebben. Nu al zorgen kloosterzusters voor de kinderen van de kleuterschool en de leerlingen van de drie eerste klassen, maar dat is allemaal nog provisorisch. De streek rondom Toamasina wordt steeds opnieuw getroffen door hevige cyclonen. En in 1986 werd bijna alles verwoest. Daarom is het zo belangrijk dat er solide wordt gebouwd.

Bloeiend leven
Paus Johannes XXIII heeft ooit geschreven: "Wij zijn niet op aarde om een museum in stand te houden maar om een tuin te bewerken, die blaakt van bloeiend leven en is voorbestemd voor een mooie toekomst." Dat doet katholieke Kerk in Madagaskar. In Andranomadio kunnen de kinderen en volwassenen, dankzij de inzet van Pater Pierino en de zusters, een mooie toekomst tegemoet zien. Pater Pierino Limonta verzoekt Kerk in Nood om 50.000 euro voor de bouw van de nieuwe kerk.

Projectcode: 134-01-19

Dit project is een voorbeeld van ons werk. Uw gift zal aan dit of een soortgelijk project ten goede komen en het pastorale werk van KIN mogelijk maken.