Boodschap van de Paus voor een oecumenische bijeenkomst in München

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Vorige week werd een boodschap bekend gemaakt van Paus Benedictus XVI aan Kardinaal Reinhard Marx, aartsbisschop van München en Freising (Duitsland), voor een congres over het thema: "Bestemd om samen te...
20110916Pope-Benedict-XVI

VATICAANSTAD 12 SEPT 2011 "Vorige week werd een boodschap bekend gemaakt van Paus Benedictus XVI aan Kardinaal Reinhard Marx, aartsbisschop van München en Freising (Duitsland), voor een congres over het thema: "Bestemd om samen te leven. De dialoog tussen religies en culturen". Het congres, dat werd gesponsord door het aartsbisdom en de Sint-Egidiusgemeenschap, vond plaats in München van 11 tot 13 september. De Sint-Egidiusgemeenschap heeft de laatste vijfentwintig jaar, sinds de ontmoeting van Johannes Paulus II met religieuze leiders in Assisi (Italië), jaarlijks een oecumenische bijeenkomst gehouden voor de vrede.

In de Duitse tekst die 1 september in Castelgandolfo is getekend, benadrukt de Paus het thema van de bijeenkomst, maar waarschuwt hij dat het leven met elkaar ook een leven tegenover elkaar kan worden wanneer we niet leren om meer open en aanvaardend te worden. "Alles hangt af", zo schrijft hij, "van onze bereidheid om het samenleven te begrijpen als een verplichting en als een gift bij het ontdekken van de weg naar echte co-existentie. Dit met elkaar gedeelde leven betekende ooit dat men bleef binnen de grenzen van een specifieke streek, maar tegenwoordig wordt het onvermijdelijk op een algemeen niveau ervaren en is het de hele mensheid die samen moet leven. Bijeenkomsten zoals eerder in Assisi en zoals vandaag in München zijn gelegenheden voor religies om zich af te vragen hoe ze een kracht kunnen worden voor co-existentie".

Klik hier om de brief van Paus Benedictus XVI aan Kardinaal Reinhard Marx, aartsbisschop van München en Freising (Duitsland), voor de oecumenische bijeenkomst te lezen.

Bron: Vatican Information Services

Vertaling: Camiel Donkers