Bombardementen boven Sudan

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De BBC meldde 27 juni dat regeringstroepen luchtbom-bardementen uitvoerden in de Sudanese regio Zuid-Kordofan. Bij de laatste aanval, afgelopen zondag, zijn er volgens mensenrechtenorganisaties zetien mensen gedood. Van begin...
20110628sudan01

De BBC meldde 27 juni dat regeringstroepen luchtbombardementen uitvoerden in de Sudanese regio Zuid-Kordofan. Bij de laatste aanval, afgelopen zondag, zijn er volgens mensenrechtenorganisaties zetien mensen gedood. Van begin juni voert de Sudanese regering voortdurend aanvallen uit in deze streek die net bij de grens tussen noord en zuid ligt. De regering zei dat de campagne bedoeld was om rebellen te ontwapenen. Door de reeks aanvallen zijn tienduizenden burgers naar elders gevlucht.

Ondertussen hebben bemiddelaars van de Afrikaanse Unie hun pogingen opgevoerd om een wapenstilstand te bereiken tussen de strijdende partijen in Zuid-Kordofan. Dat zei een functionaris van de Zuid-Soedanese SPLM. Een VN officier meldde tegelijkertijd dat er sporadisch luchtaanvallen en artillerie beschietingen plaatsvonden uitgevord door troepen van Noord-Soedan. Doelwit was daarbij de niet-Arabische bevolking van de zuidelijke en noordelijke Nuba-bergen. Een VN-officier veroordeelde vorige week wat hij noemde het zuiveren van de inwoners van Zuid-Kordofan "langs etnische lijnen". Ook zei hij dat het invoeren van hulpgoederen wordt geblokkeerd door de beperkte bewegingsvrijheid die de regering heeft opgelegd. Hij kaartte ook aan dat de lokale autoriteiten nog steeds vier medewerker van de VN vasthielden nadat zij door de geheime dienst waren gearresteerd in de hoofdstad van Kordofan, Kadugli.

Akkoord

Tegelijkertijd zei de secretaris-generaal van de SPLM in Noord-Sudan, Yasir Arman, in de Sudan Tribune dat bemiddelaars van de Afrikaanse Unie geleid door de vroegere Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki in de hoofdstad van Ethiopië waren. Daar zouden zij bezig zijn een akkoord op te stellen over het stoppen van de vijandigheden in Zuid-Kordofan. De besprekingen zouden vooral gaan over de regio Zuid-Kordofan, de Blue Nile en de Nieuwe Grondwet. De SPLM in Zuid- Kordufan heeft de Veiligheidsraad van de VN opgeroepen een no-fly zone in te stellen boven het gebied en te spreken over wat het beschrijft als een "genocide". In een exclusief interview op de plaatselijke Radio Maria beschuldigde de assistent van de voorzitter van de SPLM, Gammar Dalman,het regeringsleger van het uitvoeren van 70 bombardementen boven de staat. De lokale gouverneur weersprak dat en zij dat de SPLM alleen maar aandacht vroeg en het oorspronkelijk vredesplan schond.

Nachtmerrie

"We hebben hier te maken met de nachtmerrie van een genocide van onze mensenin een poging om onze cultuur en onze samenleving van de kaart te vegen," zei de anglicaanse bisschop van Kadugli. Dit is een oorlog over overheersing en verdrijving, terreur van de kant van de regering van Sudan tegenover hun eigen volk’ Doordat Zuid-Kordofan is gesloten voor buitenstaanders weet niemand hoeveel doden er gevallen zijn, maar er komen voortdurend meldingen binnen van wreedheid. "Iedereen die hier leeft is een schietschijf," zei een hulp werker. "Of je nu een schoffel of een volatomatisch geweer draagt, je bent altijd de vijand." (Bron: KiN)