Bombardement verwoest parochieschool in Gaza

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In Gaza-Stad is dinsdag een school van de Heilige Familie parochie gedeeltelijk verwoest door een bombardement van het Israëlische leger.
20143007_Gaza01

In Gaza-Stad is dinsdag een school van de Heilige Familie parochie gedeeltelijk verwoest door een bombardement van het Israëlische leger.

Dat meldt pater Jorge Hernandez aan de Vaticaanse missiepersdienst Fides.

Volgens de pater, wiens kantoor ook gedeeltelijk is verwoest, was een huis verderop in de straat het doelwit van het bombardement. Het huis is volledig verwoest.

Voor het bombardement had het Israëlische leger onder meer sms-berichten verstuurd naar de bewoners van het oostelijke deel van Gaza-Stad, met de waarschuwing het gebied te verlaten in verband met een aanval. In het oostelijke deel van Gaza-Stad zijn katholieke en orthodoxe parochies gevestigd.

Ondanks dat velen gehoor gaven aan de waarschuwing en het gebied ontvluchtten, was er voor de mensen in de parochie geen evacuatie mogelijk, vertelt pater Hernandez. Samen met drie zusters van Moeder Teresa verzorgt hij 29 gehandicapte kinderen en negen oudere vrouwen.

"We hadden een moeilijke avond, maar we zijn hier. Deze oorlog is absurd", zegt de pater. "Na het vernietigen van de wijk Shujayeh, wordt nu op onze wijk gericht. Er gebeurt van alles om ons heen. De Hamas-militanten blijven raketten afvuren en verbergen zich vervolgens in steegjes. We kunnen niets doen. We kunnen niet weg, dat is onmogelijk met de kinderen. Hun gezinnen wonen hier en het is gevaarlijker om weg te gaan, dan om hier te blijven. We proberen op de veiligste plek op de begane grond te blijven."

Volgens bisschop William Shomali, vicaris van het Latijnse patriarchaat van Jeruzalem, is de strijd tussen Israël en Hamas "een absurde spiraal van geweld van beide kanten".

"We moeten naar de stem van de rede luisteren, het bloedvergieten stoppen en beginnen met onderhandelingen om de problemen aan te pakken en op te lossen. Anders zal dit geweld zich keer op keer blijven herhalen. Dezelfde problemen zullen resulteren in dezelfde effecten", aldus Shomali.