Bomaanslag op Chileense kerk

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een kleine bom is vorige week dinsdag vroeg in de morgen ontploft bij een katholieke Kerk in de Zuid Chileense stad Temuco. Daarbij zijn de voordeur en diverse ramen verbrijzeld.

Een kleine bom is vorige week dinsdag vroeg in de morgen ontploft bij een katholieke Kerk in de Zuid Chileense stad Temuco. Daarbij zijn de voordeur en diverse ramen verbrijzeld.

De ontploffing vond rond 3.00u in de nacht plaats buiten de Iglesia del Buon in het centrum van Temuco, de hoofdstad van de circa 670 kilometer ten zuiden van Santiago gelegen provincie La Araucania. Buiten de kerk werden ook enkele nabij gelegen woningen beschadigd, meldt Radio Cooperativa. In de buurt van de kerk werden bij een nader onderzoek pamfletten gevonden van een groep die zichzelf Kaos Nativo Orquestal noemt.

Er zijn aanwijzingen dat de bom was samengesteld uit een brandblusser vol met explosieven. Het projectiel was vergelijkbaar met bommen die bij eerdere aanslagen in Temuco en Santiago werden gebruikt. Die werden toegeschreven aan anarchistische groepen.

Er zijn de afgelopen jaren tientallen bomaanslagen gepleegd in Chili. De verantwoordelijkheid werd meestal opgeëist door anarchisten of anti-globalisten die banden hadden met ontevreden Mapuche-indianen. Een lid van een van de verdachte anarchistische groepen kwam in 2009 om toen een bom in zijn rugzak in Santiago ontplofte terwijl hij met zijn fiets door de stad reed.

Voor onderzoek naar de aanslagen, die regelmatig optreden, is een speciale officier van justitie aangesteld. Ook tijdens de jaarwisseling nog vond er nog een, overigens mislukte, aanslag plaats op het regionale ministerie van Justitie in Temuco. In verband daarmee werd een Spaanse schrijver gearresteerd die behoorde tot een anarchistische punkgroep. (Herald Tribune)