Bolivia wil "Misbelasting" heffen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Boliviaanse regering overweegt belasting te gaan heffen over Heilige Missen die gelovigen laten opdragen, meldt CNA.
bolivia-200-x-150

De Boliviaanse regering overweegt belasting te gaan heffen over Heilige Missen die gelovigen laten opdragen, meldt CNA.

Een woordvoerder van de linkse parlementariërs heeft desgevraagd laten weten dat "de geldgenererende kanten van het geloof gescheiden moet worden gezien van het sociale werk van de Kerk". "Wij weten niet precies wat voor sociaal werk de Kerk precies doet. Alles kost geld. Ook priesters doen niet alles voor niks", aldus Jorge Silva.

De belasting op de ‘stipendia’, de vergoeding die gelovigen betalen voor de sacramentenbediening, zou na de stemming over de nieuwe grondwet worden ingevoerd.

In de huidige grondwet heeft de Kerk bepaalde privileges. In de nieuwe grondwet, waarover volgende maand wordt gestemd, "is het rooms-katholicisme niet langer de officiële godsdienst. Als gevolg daarvan zal zij haar privileges kwijtraken en zal als dienstverlenende instantie bijvoorbeeld belasting moeten betalen."

De bisschoppenconferentie weerspreekt dat de Kerk grondwettelijk vastgelegde privileges heeft. Twee jaar geleden al vroegen de bisschoppen om herformulering van de grondwet omdat die "tot dit soort misverstanden zou kunnen leiden", aldus woordvoerder José Rivera. Hij zei ook dat de Kerk sociaal werk doet op terreinen die voor de overheid onbereikbaar zijn.

"De Kerk in Bolivia betaalt al belasting", aldus Rivera. "Er wordt soms te makkelijk gedacht dat als iets katholiek heet dat er geen belasting wordt betaald. Maar dit klopt niet. Scholen, universiteiten, al het werk van de Kerk betaalt belasting. Het is van groot belang dat objectief en juist geïnformeerd wordt om dit soort onnodige controversen te voorkomen."

Bron: KN