Bolivia: regering noemt kardinaal corrupt

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Boliviaanse regering heeft ernstige beschuldigingen gedaan aan het adres van de voorzitter van de Boliviaanse bisschoppenconferentie, kardinaal Julio Terrazas Sandoval. Hij zou zich in 1999 door de toenmalige regering hebben laten...
terrazas-kin

De Boliviaanse regering heeft ernstige beschuldigingen gedaan aan het adres van de voorzitter van de Boliviaanse bisschoppenconferentie, kardinaal Julio Terrazas Sandoval.

Hij zou zich in 1999 door de toenmalige regering hebben laten corrumperen en zak hebben laten spekken door het ministerie van Binnenlandse Zaken, aldus de linkse regering. De Kerk is furieus over de beschuldigingen. Maar ook het Openbaar Ministerie heeft toegegeven dat het niet zeker is of de "Julio Terrazas" aan wie het geld is overgemaakt ook dezelfde persoon is als de kardinaal. De Boliviaanse bisschoppenconferentie is "verbijsterd en verontwaardigd" over de "laster" dat haar voorzitter van vroegere regeringen geld had gekregen. "De kardinaal heeft bevestigd dat hij in al die jaren nooit geld ontvangen heeft van een regering. " De officier van justitie gaf toe dat het niet zeker is of de kardinaal dezelfde is als rekeninghouder "Julio Terrazas", die in 1999 uit het fonds 115.000 bolivianos (omgerekend ruim 12.200 euro) ontvangen heeft. De bisschoppen noemden dit "onprofessioneel" en spraken van manipulatie. Het Openbaar Ministerie in La Paz onderzoekt momenteel hoe het fonds werd benut, dat van 1985 tot 2005 bestond. In totaal zou het fonds aan ministers van Binnenlandse Zaken ongeveer vijf miljard bolivianos vrij ter beschikking hebben gesteld. Op de lijst van vermeende ontvangers van geld, die maandag door de regering werd gepubliceerd, bevinden zich veel politici, waaronder Jorge Quiroga, die van 2001 tot 2002 president was van Bolivia. Kardinaal Terrazas is al meerdere malen door de regering Morales bekritiseerd. Zo heeft de regering de kardinaal ervan beschuldigd samen te werken met de oppositie. Terrazas ontkende dat. De Kerk op haar beurt is uitgesproken tegenstander van door Morales gewenste grondwetsherzieningen, die het aantal ambtstermijnen wil uitbreiden.

Bron: KNA