Bolivia: Kerk wijst kritiek af

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Boliviaanse bisschoppen wijzen resoluut de beschuldiging van de hand zich te zeer met de politiek te bemoeien. In een verklaring keren zij zich tegen "aanhoudende en onterechte aanvallen" van de regering op paus Benedictus XVI, kardinaal Julio Terrazas
terrazas-200-x-240

De Boliviaanse bisschoppen wijzen resoluut de beschuldiging van de hand zich te zeer met de politiek te bemoeien. In een verklaring keren zij zich tegen "aanhoudende en onterechte aanvallen" van de regering op paus Benedictus XVI, kardinaal Julio Terrazas Sandoval (foto) en andere bisschoppen.

De beschuldigingen zijn beledigend. Zij desavoueren de menselijke grootheid van de paus die zich telkens opnieuw bezorgd heeft getoond over de situatie in Bolivia. De bisschoppen betuigen ook hun solidariteit met kardinaal Terrazas. De aartsbisschop van Santa Cruz de la Sierra zet zich onvermoeibaar in voor de allerarmsten. Hij streeft geen macht of politieke doeleinden na.

Verdeeldheid zaaien
De afgelopen weken hebben regeringsvertegenwoordigers meermaals de Kerk verweten aan de zijde van de "koloniale oligarchie" te staan. Kardinaal Terrazas werd van leugens beschuldigd. Vice-president Alvaro Garcia riep hem op zich buiten politieke kwesties te houden. Tegelijkertijd verklaarde de regering niets te hebben tegen bepaalde bisschoppen en het sociale werk van de Kerk. Volgens kerkelijke bronnen probeert de overheid daarmee verdeeldheid binnen de Kerk te zaaien.
In hun verklaring spreken de bisschoppen van een veelvormige crisis in Bolivia. Armoede, economische achteruitgang, werkloosheid, geweld, drugshandel en gebroken gezinnen zijn dringende problemen waar iedereen zijn schouders onder dient te zetten.

Bron: KN/KNA