Boko Haram zet herders op tegen Christenen

donderdag, 11 augustus 2016
Nieuws

Het lijkt erop dat de islamitische terreurbeweging Boko Haram islamitische herders bewapenen om christelijke boeren te verdrijven. Dat zegt de Nigeriaanse bisschop Charles Hammawa van Jalingo in een interview met Kerk in Nood. Hij vreest dat het om een nieuwe strategie gaat om christenen te verdrijven uit gebieden waar er een evenwicht bestaat tussen christenen en moslims.

Bewuste strategie
Mgr. Hammawa zegt bewijs te hebben gezien dat de terreurbeweging moderne wapens levert aan de Fulani, een islamitische nomadenvolk dat het regelmatig aan de stok heeft met christelijke boeren. “Het lijkt een strategie te zijn om opzettelijk gebieden met moslims te bevolken en door het numerieke overwicht het politieke beleid in de regio te beïnvloeden.”

In het verleden waren er wel vaker conflicten tussen de herders en de boeren, maar die waren vaak van korte duur. Maar de laatste jaren zijn die confrontaties geëscaleerd. Het gevolg daarvan zijn “talloze doden, verwoeste gemeenschappen en duizenden ontheemde mensen”.

Minder succesvol
Volgens mgr. Hammawa heeft Boko Haram voor een nieuwe strategie gekozen omdat er meer tegenstand wordt geboden en zijn aanvallen minder succesvol zijn. De bisschop heeft zijn twijfels over het beleid van president Muhammadu Buhari, die wat hem betreft “erg voorzichtig en een beetje traag” is in zijn reactie op de conflicten tussen de herders en de boeren.

Bron: Katholiek Nieuwsblad/ACN